Hurva synagoge Oude Stad Jeruzalem opnieuw in gebruik genomen

Midden op het plein van de Joodse wijk stond een stenen boog. De laatste rest van een door de Jordaniërs verwoeste sjoel. De verwoeste sjoel is maandag opnieuw ingewijd. Nadat vier jaar lang aan de herbouw ervan was gewerkt. Alleen de boog stond er nog. Nu is de complete sjoel herbouwd.De Hurva synagoge was eeuwenoud toen Jordanië in 1948 de Oude Stad innam.De sjoel werd verwoest, niet voor het eerst in zijn geschiedenis. Het heeft z’n 60 jaar geduurd voordat de Israelische regering de sjoel heeft herbouwd. Dit is gebeurd naar hoe de sjoel er uitzag in de 19e eeuw.
Direct naast de sjoel staat een moskee, die sinds de Zesdaagse Oorlog in 1967 onaangetast is gebleven.
Opperrabbijn Jona Metzger, de Asjkenazische opperrabbijn van Israel, bevestigde de mezoeza aan de deurpost van het gebouw. Daarna volfgde een intrede van sifre Tora die in de nieuwe Aron Kodesj werden geplaatst. Deze waren geschonken door de twee Russische en Oekraiense donateurs die ook in belangrijke mate de herbouw van de sjoel mogelijk hadden gemaakt.

De heropening heeft geleid tot protesten van Jordaanse en Palestijnse leiders. Zij noemen de herinwijding een provocatie en de voorbode van een Joodse overname van de Tempelberg.
De Jordaanse minister van informatie en media zei naar aanleiding van de oplevering en inwjding van de Hurva sjoel: “Jeruzalem is een rode lijn wat Jordanië betreft. Jordanië wijst iedere maatregel af die Israel neemt, om de identiteit van Jeruzalem te veranderen, met de heilige plaatsen.” Een niet minder dan opmerkelijke uitspraak voor een minister van het land dat de synagoge nota bene heeft verwoest.
In dat licht is het ook merkwardig wanneer de Jordaanse minister tegenover het staatspersbureau Petra zegt: “De Oude Stad van Jeruzalem staat op verzoek van Jordanië op de Werelderfgoedlijst. Wij wijzen iedere verandering af.”

Gedurende de negentien jaar Jordaanse overheersing van de Oude Stad was het Joden niet mogelijk de Westelijke Tempelmuur te bezoeken, en konden christenen niet naar hun heilige plaatsen. Sinds Israel de strijd in de Zesdaagse Oorlog won, kan de aanhanger van ieder van de drie geloven naar zijn heilige plaatsen in Jeruzalem.

Reacties zijn gesloten.