Rabbijn Evers: tramhalte die mijn moeder tot redding was, onderdeel nieuw nationaal Sjoa museum

Mijn moeder is gered vanuit de Hollandsche Schouwburg via de crèche aan de overkant op de Plantage Middenlaan, vertelt rabbijn Raphael Evers.

De tramhalte en het gebouw waar de crèche was gevestigd tegenover de Hollandsche Schouwburg.

De tramhalte en het gebouw waar de crèche was gevestigd tegenover de Hollandsche Schouwburg.

“Vandaag was ik voor het eerst van mijn leven in de kindercrèche tegenover de Hollandsche Schouwburg. Vaak heeft mijn moeder ons verteld hoe zij via de crèche uit de Hollandsche Schouwburg gevlucht was door als kinderhulp de kinderen te begeleiden. Zij bleef daar een nacht. De volgende dag ontsnapte zij uit de crèche, beschermd door de voorbijrijdende tram. Tussen de Hollandsche Schouwburg aan de ene kant van de straat en de crèche aan de overkant, lag en ligt een tramhalte, die onttrok de uitgang van de crèche aan het zicht van de bewaking van de Hollandsche Schouwburg. Mijn moeder dook eerst onder bij oom Karel, daarna bij de verzetsstrijdster Truus Gorka en vervolgens op vele andere adressen totdat ze uiteindelijk verraden werd … .”

 

Rabbijn Evers: "Vandaag was ik voor het eerst van mijn leven in de kindercrèche tegenover de Hollandsche Schouwburg." In de  kweekschool aan de Plantage Middenlaan (de voormalige kweekschool waarvandaan veel joodse kinderen uit de crèche zijn ontsnapt). Op de dag dat de plannen voor de renovatie en inrichting tot Sjoa-museum voor dit gebouw (kweekschool) zijn gepresenteerd. Foto Ruud van Zwet

Rabbijn Evers: “Vandaag was ik voor het eerst van mijn leven in de kindercrèche tegenover de Hollandsche Schouwburg.”
In de kweekschool aan de Plantage Middenlaan (de voormalige kweekschool waarvandaan veel joodse kinderen uit de crèche zijn ontsnapt). Op de dag dat de plannen voor de renovatie en inrichting tot Sjoa-museum voor dit gebouw (kweekschool) zijn gepresenteerd.
Foto Ruud van Zwet

Deze ontsnappingsroute wordt nu onderdeel van het Nationaal Sjoa Museum, vertelde Joel Cahen, directeur van het Joods Historisch Museum, die de plannen lanceerde in aanwezigheid van burgemeester Eberhard van der Laan. Zelfs de tramhalte en de tram zullen hierin een plaats krijgen.

Het Nationaal Sjoa Museum komt dus in twee tegenover elkaar liggende historische panden aan de Amsterdamse Plantage Middenlaan: in de Hollandsche Schouwburg en de voormalige Hervormde Kweekschool. Daar wordt straks het héle verhaal verteld over de uitsluiting, deportatie en moord op ruim drie kwart van de joden uit Nederland.

In Nederland worden op diverse plekken onderdelen van de jodenvervolging verteld en gepresenteerd. Een historisch overzicht hiervan ontbreekt. Bij de presentatie van de plannen zei Joel Cahen, de directeur van het Joods Cultureel Kwartier in Amsterdam:

Die integrale geschiedenis in een Nationaal Sjoa Museum hoort in Amsterdam, in Mokum, de stad waar 80.000 joden ruim elf procent van de bevolking uitmaakten.

Via de voormalige Kweekschool waar de crèche was gevestigd, zijn in de Tweede Wereldoorlog ongeveer 600 joodse kinderen gered.

Omdat de school inmiddels leeg staat en de Gemeente Amsterdam overtuigd is van het belang van een Nationaal Sjoa Museum, heeft de Gemeente Amsterdam ons nu de unieke gelegenheid gegeven om deze plek te benutten.

De bezoeker zal via een vaste opstelling worden geïnformeerd over hoe de joden in de Nederlandse samenleving aan de vooravond van de bezetting leefden, wie zij waren en hoe ze woonden met hun niet-joodse buren. De tentoonstelling presenteert de jaren van bezetting en vervolging toen de joodse gemeenschap werd gedecimeerd, het decennialange zwijgen in Nederland, de verwerking en de gevolgen.

Reacties zijn gesloten.