Rabbijn Evers: Luther-verklaring een zelf-kritische analyse

‘Een duidelijke zelf-kritische analyse’, zo noemt rabbijn Evers van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap de verklaring die de Protestantse Kerk heeft opgesteld over Maarten Luther. De kerkhervormer uitte zich uiterst negatief over Joden in zijn tijd, maar is tegelijkertijd een van de theologische grondleggers van het Protestantisme. De Duitse kerkhervormer bracht in 1543 het boekje Over de Joden en hun leugens uit. In de verklaring neemt de Protestantse Kerk daar afstand van en noemt de uitspraken “akelig en ontoelaatbaar”. 

Rabbijn Evers is een van de sprekers op een aan Luther en de Joden gewijde studiedag die de Protestantse Kerk vandaag organiseert.

Rabbijn Evers hoopt dat de kerk vanaf nu vaker laat weten dat ze de tirades afkeurt. “Dat moet je blijven doen”, zegt hij. “Die teksten van Luther blijven immers bestaan.”

Rabbijn Evers:

Daarom waarschuw ik doorlopend voor negatieve stigmatisering van de medemens. En denk niet dat die vreselijke taferelen nooit meer kunnen gebeuren. Ik krijg wel eens de vraag of de excuses die vanuit de Lutherse wereldfederatie in 1983 zijn gemaakt niet voldoende zijn met het oog op 2017 – 500 jaar Reformatie.
Ik vrees dat waarschuwen tegen antisemitisme nooit genoeg is. Omdat het steeds weer – zij het in verschillende verschijningsvormen – zijn kop op steekt, blijft het waarschuwen tegen antisemitisme doorlopend pijnlijk actueel. En degene, die hiertoe aanleiding geeft, heeft ook de dure plicht om de effecten van zijn negatieve opmerkingen voor zijn morele rekening te nemen en ongedaan te maken.

NIK-rabbijn Raphael Evers in gesprek met de scriba van de Protestantse Kerk, de president van de Lutherse synode, de voorzitter van het Overlegorgaan Joden en Christenen en rabbijn Menno ten Brink en Ron vd Wieken van het NVPJ.

NIK-rabbijn Raphael Evers in gesprek met de scriba van de Protestantse Kerk, de president van de Lutherse synode, de voorzitter van het Overlegorgaan Joden en Christenen, de predikant van de Lutherse kerk in Amsterdam, de Kerk & Israel-medewerker van de Protestantse Kerk en rabbijn Menno ten Brink en Ron vd Wieken van het NVPJ.

In februari kwam rabbijn Evers met NIK-secretaris Ruben Vis en twee vertegenwoordigers van het Verbond voor Progressief Jodendom bijeen met vertegenwoordigers van de Protestantse Kerk in de aanloop naar het 500 jaar reformatie jubileum in 2017.

Reacties zijn gesloten.