De Shabbat Project-opperrabbijn op bezoek in Amsterdam

Opperrabbijn Warren Goldstein was voor een kort bezoek in Amsterdam. De Zuid-Afrikaanse opperrabbijn is de geestelijke vader van het Shabbat Project dat eerst in Zuid-Afrika en snel daarna wereldwijd wordt gehouden. Ook in Nederland is het jaarlijkse Shabbat Project al meerdere keren gehouden. Afgelopen najaar deden weer meer sjoels en kehillot er aan mee en kwamen weer meer mensen naar de op en rond deze sjabbat georganiseerde activiteiten.

’s Middags was er een bijeenkomst met de rabbijnen die vanuit de kehillot zich bezighouden met het Shabbat Project. Ze deelden hun ervaringen met Goldstein en die gaf zijn reactie op basis van de kennis die hij heeft over hoe het project op honderden plaatsen in de hele wereld wordt uitgevoerd.

’s Avonds was er een bijeenkomst waar de rabbijnen en bestuurders van de verschillende sjoels en Joodse Gemeenten uit waren genodigd om het succesverhaal van het Shabbat Project uit de mond van opperrabbijn Goldstein zelf te horen. In een bijzonder positieve en eendrachtige sfeer deelden de aanwezigen hun ervaringen, successen en uitdagingen met elkaar. Vanuit Almere, Leeuwarden, bijna alle sjoels in Amsterdam, Nijmegen, Leiden, Den Haag, Arnhem en Rotterdam, werd door vrijwilligers, bestuurders en rabbijnen volop input gegeven.

Gezamenlijk gedeeld gevoel
De avond werd geopend door NIK-voorzitter Jonathan Soesman. Hij verwelkomde de opperrabbijn met de woorden uit parasjat Va’era waar het Joodse volk tot een volk wordt: velakachti etchem le’am – Ik zal jullie nemen tot een volk. Daaruit straalt eenheid uit: 1 volk. “Maar wat is het dat ons als leiders van het Joodse volk, hier in Nederland, verenigt? Wat is het hart dat bij ons allen het zelfde ritme heeft? Het is de sterke overtuiging en het gezamenlijk gedeelde gevoel om onze Joodse identiteit te versterken en er voor te zorgen dat wij als één volk doorgaan om onze tradities richting de toekomst voort te zetten. We zijn niet naïef over wat onze gemeenschap en onze levenswijze kan bedreigen, maar er is zo veel meer, zo veel dat van waarde is binnen onze kehillot waar we trots op kunnen zijn. Er is zoveel reden om ons te richten op jeugd, jongeren, studenten, families … om zo hun Joodse identiteit te versterken.

Volle sjabbat
Uw Shabbat Program, opperrabbijn Goldstein, gaf ons een manier om dit in praktijk te brengen. Een volle sjabbat met activiteiten in zo veel kehillot in het hele land, dat is het Shabbat Program. Waaraan jong, oud, moeder, grootmoeder en kleindochter samen meedoen om challes te bakken. Een dag waarop we onze tablet en telefoons even opzij leggen en niet gebruiken, waarop we daarentegen tijd besteden met onze familie en vrienden en ons spirituele leven versterken. Dat is sjabbat en dat geeft ons het Shabbat Program. In de 7x24uur maatschappij geeft de sjabbat meer waarde dan ooit tevoren.

Daarom investeert het NIK en de kehillot in een sterke Joodse identiteit, in onderwijs en jonge mensen. Essentieel voor het voortzetten van Joods leven hier in Nederland. We zijn bij elkaar om onze ervaringen te delen, van de opperrabbijn te horen en te leren, en gezamenlijk na te gaan hoe we volgende keer het Shabbat Project nog succesvoller kunnen maken.”

Starbucks, all over the world
Chiefrabbi Goldstein Nachshon Rodrigues Pereira 2017
Opperrabbijn Goldstein vertelde hoe het Shabbat Program, het vieren van Sjabbat met de gemeenschap gedurende een sjabbat per jaar, zo’n grote vlucht heeft genomen. Van Perth in Australië tot een stadje in de Midwest van de Verenigde Staten gaf hij illustratieve voorbeelden. De vergelijking met Starbucks of Hard Rock Café drong zich bij menigeen op. Shabbat Project is all over the world.

 

Reacties zijn gesloten.