Vijf nieuwe Joodse namen op oorlogsmonument Den Ham

Het herdenkingsmonument in Den Ham is afgelopen week voorzien van vijf namen van Joodse inwoners van het Twentse plaatsje die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen.
 
Er woonden bij het uitbreken van de oorlog nog maar heel weinig Joden in Den Ham. Ze werden niet op het plaatselijke oorlogsmonument herdacht. Als reden wordt genoemd dat nabestaanden daar niet mee instemden. Het monument dat in 2009 werd geplaatst telt dertien namen van burgerslachtoffers, verzetsdeelnemers en geallieerde piloten.
Op het monument zijn nu de namen van de vijf omgebrachte Joodse inwoners van Den Ham toegevoegd: Levi Schlosser, zijn broer Simon Schlosser, diens vrouw Judic Schlosser – van Dam en hun zonen Miechel en Gompert Schlosser. Zij werden op woensdag 10 maart 1943 vanuit Den Ham weggevoerd naar het station in Ommen. Via Westerbork werden zij op transport gesteld naar het vernietigingskamp Sobibor in Polen, waar ze onmiddellijk na aankomst zijn vermoord.
 
Eind vorig jaar werden Stolpersteine geplaatst voor de woning van de familie Schlosser aan de Daarleseweg. Dit jaar is besloten om hun namen toe te voegen aan het herdenkingsmonument.
Eén lid van deze Joodse familie, Lena Schlosser, wist onder te duiken. Zij overleefde de oorlog. Haar dochter Judith is donderdag 4 mei bij de Dodenherdenking aanwezig.
 
Vorig jaar vond er voor het eerst in bijna honderd jaar weer een begraving plaats op de Joodse begraafplaats in Den Ham.

Reacties zijn gesloten.