Prof. Cees Flinterman faalt over Israel-veroordeling in VN-resolutie

De Utrechtse oud-hoogleraar mensenrechten Cees Flinterman kwam onlangs in het nieuws toen hij betoogde dat het goed is dat Saoedi-Arabië in de VN-Vrouwenraad is opgenomen.
In 2006 schreef Flinterman over een VN-resolutie uit 1967 waarin Israel volgens Flinterman wordt veroordeeld over ernstige mensenrechtenschendingen in de bezette Palestijnse gebieden. Flinterman faalt over deze resolutie. Israel komt in de resolutie niet voor, net zo min als de Palestijnse gebieden. Israel was in 1967 verwikkeld in de Zesdaagse Oorlog en vocht om lijfsbehoud. Een gebeurtenis waarvoor sindsdien Jom Jeroesjalajim is ingesteld, de dag waarop nu vijftig jaar geleden, Jeruzalem werd herenigd.

Cees Flinterman was de ethisch adviseur van pensioenfonds PGGM/PFZW op wiens advies het miljardenfonds besloot investeringen in vijf Israëlische banken te staken omdat ze betrokken zouden zijn bij financiële transacties in de in 1967 door Israel ingenomen gebieden. In november 2013 bleek dat Flinterman de gebieden die Israel in 1967 in heeft genomen, gelijk stelt aan de Duitse bezetting van Nederland. Joodse organisaties waaronder het NIK reageerden geschokt. Pensioenfondsvoorzitter Hans Alders noemde de vergelijking die Flinterman had gemaakt ‘ongelukkig’.

Resolutie
Flinterman beschrijft in een artikel in het gerespecteerde tijdschrift Internationale Spectator (2006) de ontwikkeling van het Nederlandse mensenrechtenbeleid. De Internationale Spectator is het tijdschrift van Instituut Clingendael over internationale betrekkingen.
Een voor Flinterman belangrijk moment is wanneer de ECOSOC Raad van de Verenigde Naties resolutie 1235 aanneemt. De resolutie gaat over ernstige mensenrechtenschendingen. Volgens Flinterman verwijst de resolutie naar de situatie in de door Israel sinds 1967 bezette Palestijnse gebieden.
Flinterman: “Als voorbeelden van situaties van ernstige mensenrechtenschendingen werd in Resolutie 1235 gewezen op het apartheidsregime in Zuid-Afrika en de situatie in de door Israël in 1967 bezette Palestijnse gebieden.”

Internationale Spectator, jrg. 60,11, nov. 2006, p. 557

Jom Jeroesjalajim
De resolutie spreekt over “gross violations of human rights and fundamental freedoms”. De resolutie spreekt niet over Israel. Het woord Israel komt er niet in voor. Dit kan ook nauwelijks. De resolutie is aangenomen op 6 juni 1967. Op dat moment was er nog helemaal geen gezag van Israel buiten de wapenstilstandslijn van 1967. Simpelweg omdat er geen wapenstilstand was. De Zesdaagse Oorlog was gaande vanaf … 5 juni, in al zijn hevigheid. Dit jaar is het Jom Jeroesjalajim op woensdag 24 mei – 28 Ijar 5777.

ECOSOC Economic and Social Council Resolution 1235 6 juni 1967

 

Reacties zijn gesloten.