De naam van de Ne’ila-dienst

Jom Kipoer eindigt met Ne’ila. Ne’ila betekent afsluiting. De Sja’aree Sjamajiem, de hemelpoorten, sluiten zich langzamerhand. Dit is onze laatste poging tot inkeer te komen voordat het vonnis voor het komende jaar geveld wordt.

Door: opperrabbijn mr. drs. R. Evers

sjofar-blazer-tekening-zwWat kunnen wij leren van de naam van deze dienst? Ne’ila is niet het woord dat wij gewoonlijk voor ‘afsluiting’ gebruiken. Dat is ‘segira’. Waarom dit onbekende woord?

Laten wij eens denken aan een heel gewoon woord, met dezelfde stam: na’alajiem, schoenen. Als ze op de grond staan en niemand ze draagt, zijn schoenen meestal open. Zij worden alleen dichtgedaan als iemand ze aantrekt of meeneemt. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de Ne’ila-dienst.

De Sja’aree Sjamajiem, de Hemelpoorten gaan inderdaad dicht. De tijd van inkeer en berouw lijkt bijna voorbij. Maar als de dienst na Jom Kipoer is afgelopen, kunnen we het boek niet sluiten en onze goede voornemens niet wegstoppen tot volgend jaar.

Nee, we nemen onze inkeer, onze belofte aan onszelf om het volgend jaar beter te doen mee naar morgen, naar overmorgen, naar het komende jaar.

Alleen dan hebben tesjoeva (inkeer), tefilla (het gebed) en tsedaka (liefdadigheid) echt invloed op ons leven. Alleen dan heeft de Jom Kipoerdienst echt iets betekend.

Reacties zijn gesloten.