I’m dreamin’ of a white Chanoeka

Rabbijn H. Groenewoudt, Amstelveen

Een hectische week. Chanoeka moet nog beginnen en toch is iedereen al in rep en roer. Vliegtuigen bleven aan de grond, treinen reden niet, auto’s bleven in de garage. Want … het sneeuwt. En dan ligt alles plat in Nederland.

Welke les kunnen wij leren uit sneeuw? Het woord voor sneeuw in het ivriet is sjeleg. Opgebouwd uit de drie letters die het getal 3 in zich hebben. De sjien is 300, de lammed 30 en de gimmel 3. Ieder vlokje sneeuw is gevormd als een zeshoekige ster die symmetrisch is, dus drie stukjes aan de ene kant en drie aan de andere kant. En dat dan miljoenen keer.

Sneeuw bestaat uit vlokjes die allemaal anders zijn en allemaal steeds een andere kant op lijken te waaien. Toch vormt zich een egale laag sneeuw die overal bijna even diep is. Zodra het te koud is wordt het ijs en zodra het te warm is wordt het water en verdwijnt de sneeuw.

Een mooiere metafoor van ons volk is nauwelijks denkbaar. Wij zijn allemaal uniek. Wij zijn met vele miljoenen, allemaal anders. Allen dwarrelen we door G’ds wereld en lijken doelloos langs elkaar heen te bewegen. Maar uiteindelijk zijn wij een geheel, een laag die als een volledig samenhangend geheel reageert op de wereld om zich heen. Wordt het ons moeilijk gemaakt dan kunnen we hard zijn en onverzettelijk , wordt het ons te heet onder de voeten dan verdwijnen we collectief en zoeken ons heil elders. De geschiedenis van het Jodendom in een sneeuwvlok.

Afgelopen week probeerde de buitenwereld weer om ons te raken. En wij allen leefden mee met de familie Bar-on. Laat niemand denken dat wij ons laten afschrikken. Het restaurant ging door, dezelfde dag nog. Kol hakawod daarvoor! Hier worden we alleen maar sterker van.

Dit brengt ons tot de Chanoeka gedachte. Ook de Hellenisten probeerde onze harten koud te maken en ons te verwijderen van onze tradities. Wij plaatsen daar licht en warmte tegenover. Liefde en duidelijkheid tegelijk. Iedere Chanoeka-avond, als we bij de kaarsjes zitten, en Maoz Tzoer zingen, moet dit onze gedachte zijn: laat de warmte van onze joodse traditie altijd winnen van de kille agressie van buitenaf. Ameen we’Ameen!

Reacties zijn gesloten.