Joods-Christelijk en Joods-Christelijk-Moslim Overleggen fel over HaCarmel-aanslag

Het OJEC, Overlegorgaan Joden en Christenen, heeft in felle bewoordingen de aanslagpleger op het kosjere restaurant HaCarmel veroordeeld. “Deze man is gewoon een antisemiet,” aldus het Joods-Christelijke overlegorgaan in een verklaring op haar website. Ook het Overleg Joden Christen Moslims heeft van zich laten horen door na het betreurenswaardige incident bij het getroffen restaurant langs te gaan.
Het OJEC zegt ‘met verbazing te hebben gekeken hoe wordt gezegd dat het te gevoelig is om nu al een uitspraak te doen over de Palestijns-Syrische vluchteling die met een knuppel de ruiten heeft ingeslagen van het joodse restaurant in Amsterdam’.
De zaken zijn helder, aldus het OJEC: “Op donderdag 7 december slaat het in de bol van een 29-jarige Syriër (een inslag die bevorderd blijkt te zijn door uitspraken van Trump over de status van Jeruzalem) die vervolgens het restaurant instormt, de Israëlische vlag rooft, en buiten als een gek de ruiten inslaat.” Over de advocaat van de man die meent dat de Palestijn geen antisemitische gevoelens zou koesteren zegt het OJEC: ‘Nog zo iemand die geen Kleenex meer nodig heeft. Wat voor gevoelens had deze man dan wel als strijder van de Volksfront voor Palestina (PELP)?’
Het OJEC waarschuwt dat de meldingsplicht die de dader zou hebben, onvoldoende is. Hij zou opnieuw kunnen toeslaan. “Mensen die in een vlaag van verstandsverbijstering (of in koelen bloede) met hun auto op anderen inrijden.” Verwijzend naar de reuzenletters op de gevel van het restaurant: “Dan komt het ‘oordeel’ van de rechter als mosterd na een glatt koshere maaltijd.”
Het OJCM, Overlegorgaan Joden, Christenen Moslims is met een Marokkaanse cameraploeg op bezoek gegaan bij het getroffen joodse restaurant. Driss El Boujoufi (Unie van Marokkaanse Moslimorganisaties in Nederland), Hanneke Gelderblom en Jan Post Hospers, die deel uitmaken van de kerngroep van het Overlegorgaan Joden, Christenen en Moslims besloten als kleine delegatie van joden, christenen en moslims op de zondag na het incident een kop koffie te gaan drinken en bloemen te brengen bij HaCarmel. Ze brachten een Marokkaanse cameraploeg mee. Hanneke Gelderblom-Lankhout: “Tot verrassing van de eigenaar, die zelf van Marokkaans-joodse afkomst is. Het item zal worden uitgezonden op de Marokkaanse televisie.”

Reacties zijn gesloten.