Juist voor Pesach helpen Joodse leerlingen de Voedselbank

De leerlingen van de Joodse basisschool Rosj Pina zamelen deze week voedsel in voor de Voedselbank Amsterdam. Dit gebeurt juist voor Pesach. Voor Pesach moeten de Joodse huizen ontdaan zijn van chamets, levensmiddelen waarin met name graan is verwerkt. Rosj Pina doet mee aan het inzamelen van lang houdbare producten. In Amsterdam zijn er ruim 1200 huishoudens die wekelijks voedselpakketten krijgen van de Voedselbank, omdat ze zelf onvoldoende geld hebben om eten te kopen.

Het onderwijsteam van de Joodse basisschool legt een verband tussen de inzamelactie en de Joodse waarden die de kinderen op school meekrijgen.
“Naast het feit dat de kinderen zich er bewust van worden dat niet iedereen al het eten kan kopen wat hij/ zij nodig heeft, zijn er meerdere joodse redenen waarom we dit juist nu doen:

1) je stimuleert mensen te denken aan het wegruimen van chamets voor Pesach

2) Je doet een mitswa ‘Bal Tasjgiet” die beschrijft dat je niet mag verspillen

3) Je geeft tsedaka en helpt een ander!”

Alle kinderen kunnen t/m woensdag eten dat ze aan de voedselbank willen geven mee naar school nemen. In de centrale hal staan dozen waar zij dit eten in kunnen doen. Dit heten vul mij-doosjes. Op deze doosjes staat precies wat de Voedselbank nodig heeft. De school heeft lege doosjes gekregen die door de Voedselbank gevuld weer worden opgehaald.

Reacties zijn gesloten.