Gouden Terebinth-prijs voor joodse begraafplaats Tiel

Vanwege hun inzet voor de Joodse begraafplaats in Tiel en andere begraafplaatsen in Tiel heeft de stichting Ter Navolging de Gouden Terebinth gekregen. Deze prijs is de jaarlijkse erkenning voor de grootste inzet op het terrein van bescherming van funerair erfgoed in Nederland. 

De vrijwilligers van stichting Ter Navolging Tiel krijgen de prijs voor hun niet-aflatende strijd om de historische begraafplaats Ter Navolging te redden voor het nageslacht en het concrete opknapwerk dat de vrijwilligers van de stichting uitvoerden om de begraafplaats Ter Navolging en ook de Joodse begraafplaats in Tiel weer toonbaar te maken.
Consul-beheerder Eduard Huisman van het NIK: “Op de meer dan tweehonderd Joodse begraafplaatsen van Nederland wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de diensten van vrijwilligers. De interactie tussen vrijwilligers en NIK verloopt op zeer prettige wijze. Hun inzet, zoals het geval bij Ter Navolging, wordt enorm gewaardeerd.”

Op vrijdag 9 maart worden zij ondersteund door NL Doet. Dan worden de wanden, plafond en banken weer aangepakt en van een nieuwe laag verf voorzien. Huiisman: “De afgelopen paar jaar is er door de vrijwilligers van Ter Navolging, onder de bezielende leiding van Pierre van der Schaaf heel veel liefde en tijd gestoken in het verbeteren van de begraafplaats en het metaheirhuis uit 1877.”
Ben Manassen, een van de zoons van de laatste Joodse slager van Tiel, Sal Manassen, heeft de vrijwilligers aanwijzingen gegeven en deelt met hen herinneringen uit zijn jeugd.

De Tielse delegatie ontving de prijs uit handen van Terebinth-voorzitter Bert Lever. De prijs bestaat uit een wisseltrofee en een bedrag van duizend euro. Het juryrapport prijst de talloze initiatieven van de Tielse stichting. “In samenwerking met de gemeente en met professionele krachten bereikten ze een prachtig resultaat – een voorbeeld voor iedereen in de omgang met funerair erfgoed.”

Reacties zijn gesloten.