Vernieuwde joodse afdeling in ziekenhuis Amstelland geopend

Burgemeester Bas Eenhoorn van Amstelveen heeft in ziekenhuis Amstelland de vernieuwde Joodse afdeling geopend. Om het specifieke Joodse karakter van de afdeling te accentueren, heeft industrieel designer Piet Cohen (1935) speciaal voor ziekenhuis Amstelland objecten ontworpen die alle een Joodse feestdag uitbeelden. Ziekenhuis Amstelland laat weten er trots op te zijn om van een groot designer de werken permanent te mogen exposeren.

Om een efficiëntere patiëntenstroom te creëren werd de Joodse afdeling gesplitst in twee afdelingen. Zo ontstond het vernieuwde deel in de Kliniek Beneden. Bij de opening was alg. secretaris Ruben Vis namens het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap aanwezig.
In 1978 fuseerde het toenmalige Nicolaas Tulp Ziekenhuis met de Centrale Israëlietische Ziekenverpleging dat tot dan in Amsterdam was gevestigd. Uit deze fusie is Ziekenhuis Amstelveen ontstaan. In 2005 kreeg het zijn huidige naam Ziekenhuis Amstelland. De Joodse identiteit in het ziekenhuis komt tot uiting op verschillende verpleegafdelingen. Ziekenhuis Amstelland is een algemeen ziekenhuis, waar mensen van alle geloofsovertuigingen welkom zijn, en Joodse patiënten uit heel Nederland krijgen de mogelijkheid de Joodse gebruiken ook tijdens hun ziekenhuisopname te continueren zoals zij die van huis uit gewend zijn. De Joodse afdelingen in Ziekenhuis Amstelland zijn uniek voor de Joodse zorg in Nederland en zelfs Europa. Alleen in Boedapest is een ziekenhuis met een Joodse signatuur.

Het werk van Piet Cohen is onder meer terug te zien in door hem ontworpen interieurs van de synagoge van Groningen, basisschool Rosj Pina, middelbare school Maimonides, de Bankras-sjoel in Amstelveen en Moadon Bne Akiwa in Amsterdam. Ook is hij ontwerper van gebruiksvoorwerpen in zilver, staal en kunststof voor de Joodse synagogale en huiselijke eredienst. Exemplaren van zijn ontwerpen zijn opgenomen in collecties van diverse musea waaronder het Joods Historisch Museum in Amsterdam, the Jewish Museum in New York en het Israel Museum in Jeruzalem.

Reacties zijn gesloten.