Monument voor Haarlems-Joodse leiders

Eerst dit voorjaar werd in de duinen van Overveen een monument onthuld ter nagedachtenis aan opperrabbijn Philip Frank, Barend Chapon (voorzitter NIG Haarlem) en Herbert Drilsma, gemeenteraadslid van Haarlem. Met nog zeven anderen werden zij op 2 februari 1943 op die plaats gefusilleerd als vergelding voor de dood van een Duitse militair. De nog jonge opperrabbijn (27 jaar oud) wist zijn negen andere lotgenoten tot het laatst toe op ongelofelijke wijze moed in te spreken. Hun ontzielde lichamen werden door de Duitsers niet vrij gegeven maar in Driehuis-Westerveld gecremeerd. Philip Frank was de eerste (en naar later zou blijken ook de enige) opperrabbijn van Noord-Holland, nadat Amsterdam een apart ressort was geworden binnen het NIK. Tot dan was de opperrabbijn van Amsterdam tevens opperrabbijn van Noord-Holland.

Herbert Drilsma was lid van de Gemeenteraad. Hij werd door de Duitsers als onderdeel van de anti-Joodse maatregelen uit de raad gezet.

Beeldend kunstenaar Jules Chapon, de inmiddels 87-jarige zoon van Barend Chapon en de NIG Haarlem hadden lang aangedrongen op een herinneringsteken in de Kennemer duinen.
Bij de onthulling van het gedenkteken was het PC-lid Lex Wolf namens het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap aanwezig.

Lees HIER meer over de gebeurtenissen op en in de aanloop naar 2 februari 1943.

Reacties zijn gesloten.