Machzoriem voor jubilerende sjoel in Rotterdam

Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de sjoel in Rotterdam bood NIK-voorzitter Ben Blog machzoriem voor de sjalosj regaliem aan. Hij was een van de sprekers tijdens de bijzondere minchadienst die op zondag 27 juni in de sjoel van Rotterdam werd gehouden. In zijn toespraak zei Ben Blog onder meer: “Het vijftigste jaar is een sjenat hajoweel, een jubeljaar zoals het in vertaling wordt genoemd. Jubelend, in vrolijkheid, zijn wij hier bijeen gekomen om met elkaar te delen in de vreugde dat dit G’dshuis nu sedert een halve eeuw de Tent der Samenkomsten is voor Joods Rotterdam. Maar direct na het betreden van de sjoel is er ook een moment van bezinning en besef.

Synagoge Boompjes, verwoest in meidagen 1940Bij binnenkomst in dit gebouw herinnert de tekst op een groot raam er aan dat deze sjoel twee gemeentelijke bedehuizen kwam vervangen die bij het bombardement op Rotterdam in de meidagen van 1940 werden vernietigd.

Ik weet dat het bestuur, rabbijn Evers, rabbijn Vorst, en met hen de vrijwilligers, er hard aan werken deze gemeente in stand te houden en te laten bloeien. Daaraan geeft het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap als overkoepelende organisatie van Joodse Gemeenten ondersteuning. Het NIK verleent de Joodse Gemeenten in het land ondersteuning, financieel, inhoudelijk, en op tal van andere terreinen waaronder door de vervaardiging van lesmateriaal voor het Joodse onderwijs dat de kehilla Rotterdam aan haar jeugdige leden verstrekt.

Deze Joodse Gemeente is herrezen uit de Shoa, de vernietiging van het Joodse volk gedurende de Tweede Wereldoorlog. Hun leiders van toen hebben gebouwd aan dit indrukwekkende G-dshuis en aan het collectieve G-dsdienstig leven in de Maasstad. Zij zagen van de kleine groep die weerkeerde een flink deel vertrekken om de staat Israël op te bouwen; daar slaagde men er in met de steun van de Joodse gemeenschappen overal ter wereld, ook hier in Rotterdam, de kleine Joodse staat op te stuwen tot een op technisch, artistiek en wetenschappelijk terrein vooraanstaande natie in de wereldgemeenschap. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de Rotterdamse sjoel biedt het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap uw gemeente graag 10 sets machzoriem – gebedenboeken voor de feestdagen Pesach, Sjawoe’ot en Soekot aan. Namens het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap wens ik de Joodse Gemeente Rotterdam een jubelende toekomst.”

Andere sprekers waren burgemeester Opstelten van Rotterdam, rabbijn Ies Vorst, de Rotterdamse bestuursvoorzitter Julek Goldfinger en rabbijn Raphael Evers, die rabbinale leiding geeft aan het Joods leven in de Maasstad.

Reacties zijn gesloten.