Joodse feestweek t.g.v. 10 jaar Joods leven in Zeeland

Sinds tien jaar is er weer een eigen huis voor de Joodse Gemeente Zeeland. Daarom viert de Joodse Gemeente Zeeland in december het feit dat het tien jaar geleden terugkeerde naar een van de oudste synagoges van het land. 

Tien jaar geleden, tijdens het Chanoekafeest van 1994, werd de synagoge van Middelburg na 50 jaar weer in gebruik genomen. De synagoge was verwoest tijdens een Engels bombardement in 1944 en vervallen tot een ruïne. Dankzij de enorme inzet van de Stichting synagoge Middelburg werden fondsen geworven waarmee de uit 1704 daterende synagoge in oude luister hersteld werd.
Sindsdien heeft de Joodse Gemeente weer een dak boven het hoofd. Door dit eigen huis ook daadwerkelijk te gaan gebruiken werd de gemeente weer nieuw leven ingeblazen. De Joodse Gemeente Zeeland viert deze voor haar belangrijke gebeurtenis met een week vol activiteiten.
Informatie over de deze week en alle activiteiten via: tel. 0118-651099 ; 0118-611382; e-mail: jgz@xs4all.nl

Op woensdagavond 8 december 20.00 uur wordt de Joodse feestweek geopend door rabbijn J.S. Jacobs met de presentatie van het boekje ”Terug gevonden Scherven” wat handelt over bijzondere gebeurtenissen in de afgelopen tien jaar. Tevens zal de opening plaatsvinden van de tentoonstelling van schilderes Marja de Lange. Tijdens de opening wordt de film “Het wonder van Zeeland” vertoond en uiteraard worden de Chanoeka-kaarsjes ontstoken.

Schilderijen van Marja de Lange
Tijdens deze week is er een speciale tentoonstelling in de Synagoge van schilderijen van Marja de Lange. Zij heeft voor deze speciale week een aantal zeer bijzonder schilderijen gemaakt die gedurende de Joodse feestweek in de synagoge in Middelburg tentoon worden gesteld. De synagoge is de volgende middagen open voor de tentoonstelling
Donderdag 9 december, 13.30 – 16.30 u
Vrijdag 10 december, 13.30 – 15.00 u
Zondag 12 december, 13.00 – 16.30 u
Maandag 13 december, 13.00 – 16.30 u
Dinsdag 14 december, 13.00 – 16.30 u

Boekje ”Terug gevonden scherven”.
Over de groei en ontwikkeling van de Joodse Gemeente Zeeland van de afgelopen 10 jaar is er een boekje vervaardigd. Het boekje bevat bijzondere, wonderlijke en waargebeurde verhalen over de afgelopen tien jaar. De illustraties in het boekje zijn van Harold Sarneel die deze speciaal hiervoor heeft gemaakt. Marja de Lange maakte speciaal voor dit boekje de omslag.
Ter gelegenheid van de feestweek vervaardigde Harold Sarneel een serie pentekeningen van de synagoge, de Joodse feesten en de begraafplaatsen in Middelburg. De tekeningen zijn iedere werkdag te zien in Galerie de Ossenberg in Grijpskerke van 14.00 tot 17.00 u. Tevens zijn er van deze pentekeningen eenmalig bijzondere ansichtkaarten gemaakt die u zowel in de synagoge, de Drukkerij in Middelburg en in galerie de Ossenberg kunt kopen.

zondag 12 december

Veel Stromenland van 8.00 tot 9.00 uur.
Op Omroep Zeeland Radio zal rabbijn J.S.Jacobs in het programma vertellen over Chanoeka.

Lezing sefardische joden.
Om 20.00 uur zal er in de synagoge een lezing plaatsvinden over de sefardische joden, door Ruben Perez.
Tijdens deze lezing kunt u genieten van de typische sefardische melodieën die voor u gezongen worden.
(Kosten € 5 incl. drankje en hapje)

Reacties zijn gesloten.