Rabbijn Evers: „Christenen, moslims en joden moeten samen voor hun rechten opkomen”

Rabbijn Evers houdt een pleidooi voor tien gezamenlijke punten tussen joden, christenen en moslims

Het is tijd voor een breed strategisch beraad dat opkomt voor de betekenis van religie in de samenleving. Daar pleitte ds. W. Visscher, predikant van de Gereformeerde Gemeenten en voorzitter van reformatorische scholen, donderdag voor op de opiniepagina in het Reformatorisch Dagblad. Hoe landt zijn pleidooi voor een ’monsterverbond’ tussen christenen en moslims? „Dat zal tijd worden”, verzucht de Amsterdamse rabbijn R. Evers als hij hoort van het idee voor een breed strategisch beraad.
„We kunnen bijvoorbeeld tien punten opstellen die we gezamenlijk belangrijk vinden”, oppert de rabbijn. „Voor zo veel mensen in de Nederlandse samenleving vormt religie de essentie van hun bestaan. Waarom mogen religieuzen niet opkomen voor hun belangen? Dat gebeurt nu veel te weinig, en dat ligt ook aan de religieuzen zelf. Ze komen veel te weinig op voor hun rechten.”

Evers denkt niet dat de verschillende geloofsinhouden bedreigd worden door een dergelijke samenwerking. „Je moet natuurlijk wel heel duidelijk grenzen stellen. Het gaat hier over praktische punten waar we het met z’n allen over eens kunnen zijn. Aan de uniciteit van het geloof moet je niet willen komen.” De rabbijn denkt dat een gemeenschappelijk beraad nu meer dan ooit nodig is. „Er zijn nooit zo veel atheïsten in Nederland geweest als nu. Overigens was er altijd al sprake van een seculiere meerderheid, maar nu krijgt het wat scherpere kantjes. En dat merk je op allerlei manieren. Alles waar religie voor staat, van het standpunt tegen abortus tot en met het onderhouden van een speciale rustdag, is aan marginalisering onderhevig.”

Reacties zijn gesloten.