Amsterdam pakt keppelprobleem aan met posters

De gemeente en het Meldpunt Discriminatie Amsterdam starten een postercampagne tegen discriminatie. Een van posters ‘Bespuugd omdat ik JOOD ben’ gaat over Joodse mensen die keppels dragen.

De campagne werd op vrijdag 8 juli gelanceerd in het Marokkaans jongerencentrum Argan in aanwezigheid van de wethouders Maij (CDA) en Griffith (VVD). De beide wethouders trekken het project Intolerant tegen intolerantie van de gemeente Amsterdam, in het kader van Wij Amsterdammers dat beoogt integratie en cohesie onder de bevolking te scheppen.

De posters roepen ook negatieve reacties op. De eerste aangetroffen bekladdingen er op luiden: Zionisme is fascisme (Marx, joods); Palestina forever; Zionisten uit Palestina.

De gemeente Amsterdam wil dat Amsterdammers in actie komen als er sprake is van discriminatie. Dit kan door aangifte te doen bij de politie, en door naar het Meldpunt Discriminatie Amsterdam (MDA) te gaan voor advies of het indienen van een klacht. De postercampagne van de gemeente Amsterdam en het MDA wordt gevoerd om inwoners voor te lichten over de mogelijkheden van het MDA om discriminatie aan te pakken.

Andere posters gaan over uitsluiting op de arbeidsmarkt, in het uitgaansleven en op het sportterrein.

Geen cijfers bekend
NIW-hoofdredacteur Elise Friedman las dit bericht en plaatste daarover het volgende op de NIW-weblog:
Zo te zien is deze poster vooral bedoeld om te zorgen dat mensen het melden als zij worden lastig gevallen. Wij weten allemaal dat lang niet iedereen dat doet; jongeren, die het misschien wel het vaakst gebeurt, raken eraan gewend en hebben meestal geen zin om een vervelend voorval nog langer te laten duren. Dat is begrijpelijk, maar het maakt wel dat de omvang van het probleem niet echt bekend is. Iedereen kan erover zeggen wat hij wil: de een zegt het zijn steeds dezelfde voorvallen die telkens worden herhaald, de ander zegt dat het echt vaak voorkomt. Zolang er geen cijfers bekend zijn, blijft het gokken voor wie er niet mee te maken heeft. Van mijn eigen zoons weet ik, dat zij altijd gelazer krijgen als zij een keppel dragen en soms ook als zij die niet dragen, namelijk van jongens die ze kennen en weten dat ze Joods zijn.
Maar goed. Stel even: van nu af aan gaat iedereen elk voorval melden. En dan??????
Ideeen?

Reacties zijn gesloten.