Joodse Gemeente Rotterdam sympathiseert met door brandaanslag getroffen moskee

De Joodse Gemeente Rotterdam heeft in een brief aan het bestuur van de Surinaamse Shaan-E-Islammoskee haar oprechte steun en symphatie geuit in verband met de brandstichting waardoor het Mohammedaanse gebedshuis in de as werd gelegd.

De Surinaamse Shaan-E-Islammoskee was al sinds 1982 in het pand gevestigd.
In de vroege ochtend van 15 juni ging onder andere de gebedsruimte in vlammen op. De brand zorgde voor veel ophef, mede, omdat op de buitenmuren teksten waren gespoten zoals ‘Theo R.I.P.’ en ‘Geen moskees op Zuid’, met onder elke leus het Keltische kruis, een teken dat extreem-rechts heeft geconfisqueerd ter vervanging van het verboden hakenkruis.

De politie heeft, na tips en uitgebreid rechercheonderzoek, een 31-jarige Rotterdammer aangehouden die zij verdenkt van brandstichting in de moskee aan de Rotterdamse Aleidisstraat. Enkele straten verwijderd, in de Joost van Geelstraat, hield de Joodse Gemeente Rotterdam haar na-oorlogse sjoeldiensten totdat in 1954 het huidige monumentale gebouw aan het A.B.N. Davidsplein gereed kwam.
De man die is aangehouden voor de brandstichting, demonstreerde kort voor de brandstichting met veertig aanhangers van de extreem-rechtse Nationale Alliantie tegen de verhuizing van de moskee naar Rotterdam-IJsselmonde.

De Nationale Alliantie kent de verdachte, maar zegt dat hij geen lid is van de partij. Bij de antifascistische onderzoeksgroep Kafka is de verdachte ook een bekende. De groep meldt dat hij vanaf 2000 actief is in het extreemrechtse circuit. Hij zet zich in voor elke organisatie die hij als radicaal-rechts beschouwt, aldus Kafka.

Reacties zijn gesloten.