Bekladders hunebed met hakenkruisen aangehouden

Een hunebed in de Emmerdennen bij Emmen is beklad met hakenkruisen en racistische leuzen. De bekladding is donderdag 14 juli ontdekt. De daders zijn aangehouden. Een eerdere bekladding in april van dit jaar van een hunebed in Exloo werd in extreem-rechtse kringen nog scherp veroordeeld.

De racistische bekladding is aangetroffen op veertien van de 32 reuzenstenen. Van de bekladding is aangifte gedaan door Staatsbosbeheer. Het hunebed ligt dichtbij het Emmer stadscentrum, op 10 minuten lopen van het NS-station.

Staatsbosheer noemt de bekladding in de Emmerdennen veel ernstiger dan in Exloo in april van dit jaar. Daar was het hunebed alleen met verf besmeurd. In Emmen is er ook sprake van racistische leuzen en tekens. De drie daders van de bekladding van het hunebed bij Exloo zijn aangehouden. Zij hebben inmiddels een bekentenis afgelegd.
Op een extreem-rechtse website zegt een bezoeker over de bekladding in Exloo: “Hoe durven ze een van onze voorvaderlijke momumenten vol kladderen, het zullen waarschijnlijk weer van zo’n vieze hippies geweest zijn die da grappig vonden.”

Het bedrijf dat eind april de schoonmaak van het Exloër hunebed voor zijn rekening nam, reinigt de stenen in de Emmerdennen met stoom.
Twee jongens uit Emmen hebben bekend dat ze het hunebed hebben beklad, uit frustratie vanwege een stukgelopen liefdesrelatie. Ze verklaarden tegen de politie dat de beledigende teksten die ze op de stenen hadden aangebracht, betrekking hadden op hun ex-vriendinnen.

In 1809 sprong, volgens overlevering, koning Lodewijk Napoleon Bonaparte met paard en al boven op de grote platte deksteen van het hunebed in de Emmerdennen. De koning deed in dat jaar tijdens een bezoek aan de provincie een “rondje hunebedden” op uitnodiging van de Drentse landdrost, Petrus Hofstede. Die slaagde er in Lodewijk Napoleon te winnen voor het behoud van de Drentse monumenten te vinden.

Reacties zijn gesloten.