Chanoeka – Uit hoeveel woorden bestaat ‘Hanerot halaloe’?

04-0062aEr zijn meerdere versies van ‘Hanerot halaloe’. De meeste hebben meer dan 38 woorden. De versie van 38 woorden, die trouwens niet onze traditie is, trekt de bijzondere aandacht omdat er dan 36 +  2 woorden in ‘Hanerot halaloe’ zijn.

‘Hanerot halaloe’ – deze lichten, in combinatie met 36, stemt overeen met het aantal kaarsen dat op Chanoeka wordt aangestoken.
Dus wanneer we zeggen in ‘Hanerot halaloe’: deze lichten die wij aansteken vanwege de wonderen en die wij voor geen reguliere zaak mogen gebruiken, dan duiden de woorden ‘deze lichten’ op de 36 kaarsen die op Chanoeka worden ontstoken. Althans, die kaarsen waarvoor geldt dat wij er geen gebruik van mogen maken.
De sjammasj, de extra kaars die wordt aangestoken en waardoor de negenarmige
chanoekia zich onderscheidt van een menora die acht kaarsen kan laten branden, telt hier niet mee. Met de sjammasj er bij steken we dus 2+3+4+5+6+7+8+9 = 44 kaarsen aan.

Reacties zijn gesloten.