Joods monument verdwenen in Losser

Gemeentehuis van LosserEen beeld van een Joods gezin is uit de achtertuin van het gemeentehuis van Losser (Overijssel) gestolen. Medewerkers ontdekten de vermissing dinsdag, maar waarschijnlijk is het monument afgelopen weekend ontvreemd, liet de politie weten.
De gedenksteen is ontworpen door Antoinette Ruiter. Het is gemaakt ter nagedachtenis aan de Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog omkwamen in de concentratiekampen. Het beeld heeft een waarde van 10.000 euro en stond er sinds 1992.

Op 14 september 1941 werd L.L. Horneman uit Losser, met zeven andere, uit Oldenzaal afkomstige, jonge Joodse mannen opgeroepen zich te melden. Zij werden opgesloten in een gymzaal in Enschede. Twee dagen later werden zij met onbekende bestemming weggevoerd. Het duurde niet lang of allen waren in Mauthausen omgekomen.

Reacties zijn gesloten.