Gedenkteken voor twee Joodse oorlogslachtoffers in Friese Lemmer

Voor de Joodse zus en broer Sarah en Jozeph Blok uit de Friese plaats Lemmer is een monument onthuld. Zij kwamen om in Auschwitz. De leerlingen van groep zeven en acht van de Lemster basisschool Sint Jozef legden steentjes met een gedicht bij het gedenkteken voor Jozeph en Sarah Blok in het naar hen genoemde park aan de Markerstraat in Lemmer, ruim 64 jaar na hun dood in Auschwitz.

De onthulling van het monument in Lemmer was al gepland voor de dodenherdenking van 4 mei, maar toen was het door ambtenaar Marcus Noordmans ontworpen monument nog niet klaar. Het monument is nu afgelopen vrijdagmiddag onthuld.

Behalve de schoolkinderen trok de plechtigheid ook ouderen die de laatste twee Lemster Joden nog hadden gekend. Zoals Ieke Coehoorn, die als veertienjarige timmermansknecht zakjes hout leverde aan de Bloks.

De broer en zus Blok wilden niet onderduiken. Ze dachten dat de Duitsers alleen rijke Joden ophaalden. En ineens, die twaalfde november van 1942, stond de Nederlandse politie op de stoep van hun huis aan de Nieuwburen. Een week later zijn Jozeph en Sarah Blok, toen 64 en 66 jaar, omgebracht in het vernietigingskamp Auschwitz.

Toen de Tweede Wereldoorlog begon woonden er nog drie joden in de toenmalige gemeente Lemmer (inmiddels gemeente Lemsterland), waartoe ook het buurtschap Tacozijl behoort. Het waren naast Jozeph en Sarah Blok, ook Jantje Jacobs, wijkverpleegster in Echtenerbrug. Zij werden alle drie op 19 november 1942 omgebracht in Auschwitz.

Op de begraafplaats Tacozijl is in 1990 een monument geplaatst ter nagedachtenis aan de drie gedeporteerde Joden uit Lemmer. De ouders van de drie liggen op de begraafplaats begraven. Een daarvan, Simon Jacobs werd in 1850 geboren en in 1938 als voorlopig laatste op Tacozijl begraven. Op de gedenkplaat staat onder meer: ‘Oantinken liedt ta ferlossing. Ferjitten ta ballingskip’.

Reacties zijn gesloten.