Vijftien jaar Joodse tentoonstelling in Zwolse synagoge

Al vijftien jaar staat er op de damesgalerij van de sjoel in Zwolle een interessante expositie over het Jodendom en over de Joden in Zwolle. Maar daar moeten nog 21 lustrumvieringen bij: tot 120!

De tentoonstelling ‘Joods leven in en om Zwolle’ viert dit weekeinde het derde lustrum. Initiatiefnemer en oud-wethouder Jaap Hagedoorn wil naar goed joods gebruik op naar de 120 jaar: de leeftijd waarop Mozes stierf. “We kunnen nog wel even vooruit”, zegt hij tegen de regionale krant De Stentor.

De expositie en de sjoel worden bezocht door groepen. Daarnaast staat de sjoel eens per maand op (de eerste) zondagmiddag open voor bezoekers. Bij die openstellingen komen er op een dag tussen de twintig en honderd bezoekers.
In de vijftien jaar dat de tentoonstelling bestaat is er relatief weinig veranderd omdat de aard, met name te vertellen over Joodse religie, nog al tijdloos is.

De sjoel ontvangt niet alleen bezoekers voor de tentoonstelling. Er vinden ook nog met regelmaat sjoeldiensten en andere activiteiten plaats. Lees HIER over een ‘indrukwekkende medienedienst’ in de sjoel van Zwolle, en HIER hoe Chanoeka werd gevierd.

Joods Zwolle kent een lange geschiedenis. Zwolle had aan het eind van de middeleeuwen al de eerste Joodse inwoners. Van de 800 Joodse Zwollenaren van wie voor 1940 de namen bekend waren, hebben nog geen 300 de Holocaust overleefd. 

Op Hagendoorn maakt het besnijdenisboekje van Van Zuiden dat min of meer toevallig in de collectie is beland, de meeste indruk. Alle besnijdenissen die hij in deze regio heeft uitgevoerd tussen 1896 en 1937 staan hierin, met daar bij vermeld de Joodse namen. Die zijn van belang bij diensten, huwelijk en begrafenis. Hagendoorn: “Door de oorlog waren veel van die namen verloren gegaan. Dankzij dit boekje zijn ze weer bekend. Dat is van belang voor de Joodse gemeenschap.”

Reacties zijn gesloten.