Simchat Tora – Suikertjes of snoepjes op Simchat Tora, lekker maar waarom eigenlijk?

“Wij krijgen suikertjes op Simchat Tora”, maar waarom worden op deze feestdag snoepjes uitgedeeld aan de kinderen in sjoel?
Op Simchat Tora wordt het lezen van de Tora beëindigd, en, om onze aanhankelijkheid aan de Tora te tonen, direct weer opnieuw begonnen. Het waren oorspronkelijk de chattaniem, de bruidegommen der wet, die de snoepjes uitdeelden. De band tussen het Joodse volk en de Tora wordt wel beschouwd als een huwelijk. Vandaar dat de bruidegommen der Wet bruidssuikers uitdeelden.

En het waren dan ook veelal bruidssuikers die zij mee hadden genomen. De bruidegommen zijn de twee mannen die de Tora respectievelijk uitlezen en weer opnieuw beginnen; de chattan Tora en de chattan Bereesjiet. Het uitdelen begon dan ook pas nadat het lajenen was afgelopen of eigenlijk pas zelfs als de hele sjoeldienst ’s ochtends klaar was.

Tegenwoordig zie je iedereen zijn vreugde om de Tora uiten door snoepjes uit te delen. En dat gebeurt ook al voor dat voor de eerste chattan het ‘amod, ‘amod, ‘amod’ heeft geklonken om hem op te roepen en te lajenen. Leuk voor de kinderen! Kijk wel eerst in de Kasjroetlijst om de juiste snoepjes (of iets gezonders!) in te slaan.

Reacties zijn gesloten.