Soekot – Waarom zijn de arawot de minst opvallende van de vier soorten die samen de Loelav-bundel vormen?

We kennen de loelav, de slanke palmtak, de etrog, de gele (of groene) citrusvrucht en de drie sierlijke myrthetakjes, de hadassiem. De arawot of arwee hanachal (beekwilgen) zijn de minst opvallende van de vier. Twee arawot worden links van de rug van de loelav gebonden; de drie hadassiem rechts.

Misschien omdat ze niet zo mooi zijn als de myrthetakjes, niet zo lang zijn als de loelav, of niet zo lekker ruiken als de etrog.

De arawot leren ons het belang van water en de afhankelijkheid die we ten opzichte van water hebben. De arawot zijn beekwilgen en ze groeien dan ook alleen in de buurt van zoet water. Zodra je ze afknipt, verwelken ze. In droge en warme gebieden zoals in Israel, nog dezelfde dag. Voor de agrarische samenleving stonden ze dan ook symbool voor de vraag of er na Soekot, wanneer de wintertijd aan zou breken voldoende regen zou vallen.

Ook direct na Soekot, op Sjemini Atseret, wordt begonnen met de bede om regen.

Reacties zijn gesloten.