Stedenband Rotterdam-Gaza haalt het net niet

Het omstreden voorstel tot samenwerking tussen Rotterdam en Gaza is na een verhit politiek debat van de baan. Het lukte de linkse partijen (PvdA, SP, GroenLinks en D66) donderdagnacht niet een meerderheid te krijgen. Drie PvdA’ers onttrokken zich op het laatste moment aan de fractiediscipline en stemden tegen.

Kort daarvoor had burgemeester zware druk uitgeoefend: hij vertelde het simpelweg niet uit te voeren. ,,Betrekkingen met politiek gevoelige gebieden is een taak van de minister van Buitenlandse Zaken.”
Twee PvdA’ers volgden de burgemeester: Peggy Wijntuin en Leo de Bruijn. Duco Hoogland had eerder gezegd niets voor het plan te voelen.
Tegen stemden de raadsfracties van Leefbaar Rotterdam (14 leden), CDA (3 leden), VVD (3 leden, het raadslid voor de ChristenUnie/SGP en 3 raadsleden van de PvdA (uit een fractie met 18 leden). De SP, GroenLinks, D66 en 15 raadsleden van de PvdA stemden voor de motie.

Kankergezwel
Eerder verzochten de Joodse Gemeente Rotterdam en andere Joodse organisaties in de Maasstad om af te zien van het SP-voorstel. Zij schreven de Raadsfracties: “De Joodse bevolking leeft in Rotterdam sinds de eerste jaren van de 17e eeuw. Zij kwamen hier omdat zij hier wel maar elders niet als Joden konden leven. Sindsdien heeft de Joodse bevolking – met uitzondering van de donkere jaren ’40-’45 – steeds een beschutte plek gehad in Rotterdam en deze met zorg en trots gekoesterd. Veel Rotterdamse Joden zijn voorop gegaan in de ontwikkeling en (weder)opbouw van de stad. Het Gaza van Hamas voert een ideologische strijd tegen het Westen en de Joden. In april 2007 zei een Hamas-leider: “Joden zijn een kankergezwel, en hij uitte zich in gebed met de vurige hoop genocide te voltrekken jegens de Joden en de Amerikanen: tel ze en dood ze, tot de laatste aan toe, en laat er niet één leven.”
In april 2008 rapporteerde de New York Times vanuit Gaza over de voortgaande stroom anti-joodse indoctrinatie via televisie (Al Aksa TV) en moskeeën in de Gaza-strook.
Wij doen een klemmend beroep op u, een voorstel om een stedenband aan te gaan met Gaza niet over te nemen. De bevolking van de Gazastrook is gebaat bij een regime-change, niet bij een steun in de rug voor het huidige bestuur, noch bij nog meer donorgelden die verkeerd terecht komen.”

Aboutaleb tegen
In het nachtelijk debat onthulde Marco Pastors (Leefbaar Rotterdam) dat aanstaand burgemeester Aboutaleb geen voorstander is van een band tussen Rotterdam en Gaza.
De uitspraak van Pastors was opvallend omdat de sollicitatiegesprekken met de kandidaat-burgemeesters strikt geheim zijn. Het is de tweede keer dat Pastors uit de school klapt.

Reacties zijn gesloten.