Opperrabbijn Jacobs geïnstalleerd

In de monumentale sjoel van Arnhem vond op zondagmiddag 22 februari de installatie plaats van Opperrabbijn Binyomin Jacobs. De sjoel was vol, extra stoelen waren nodig, om alle aanwezigen vanuit het hele land een plaats te geven.
  De aanwezigen luisterden naar toespraken van NIK-voorzitter Rob Heijmans en IPOR-voorzitter Jaap Hartog. De bevestigingsrede werd uitgesproken door rabbijn Ies Vorst, jarenlange vriend en mentor van de nieuwe Opperrabbijn.


“Toen ik in 1975 naar Nederland terugkeerde werd ik geïnstalleerd als lokaal rabbijn van Amersfoort.
In 1984 werd ik door mijn voorganger en toegewijde leermeester Opperrabbijn E. Berlinger zl. geïnstalleerd tot rabbijn van het Inter Provinciaal Opperrabbinaat en vandaag dan, na een proefperiode van 23 jaar, voor de derde keer een installatie. Ik vraag me dan ook af of ik werkzaam ben voor een Opperrabbinaat of voor een Installatiebedrijf.”Aldus rabbijn Jacobs in zijn intreerede.

Maar het bleef niet bij een grapje over het installatiebedrijf. Het behoort tot de taak van de rabbijn om een oordeel te vellen, recht te spreken,, met als instrumentarium Thora en Talmoed, de Halaga.
Een installatiebedrijf wordt veelvuldig geconfronteerd met contacten die niet goed lopen, verbindingen die loslaten, verstoppingen die storend zijn. Als rabbijn moet je dan repareren, recht spreken, aangeven wie goed en wie verkeerd zit, je gezag doen gelden…..
Onze taak is primair het zoeken naar een compromis, ook als die ogenschijnlijk onhaalbaar lijkt. Wellicht geeft mijn nieuwe titel mij meer mogelijkheden om vanuit mijn opgewaardeerde gezagspositie de vrede met zachte hand af te dwingen en het compromis te laten zegevieren.”


“Moge Hij ons allen, rabbijnen en bestuurders, de kracht geven om verder te bouwen in Joods Nederland, op de ruines van het rijke Joodse leven van voor de Oorlog waarvan ik een trotse nazaat ben,
met als doel om bimheera wejameenoe, spoedig in onze dagen, de ultieme sjalom voor de gehele mensheid te mogen aanschouwen.
Dan zal de zin van de onzin gescheiden worden, oorlogen zullen niet meer bestaan en zullen we allen in Erets Hakadosj, het Heilige Land, in Ier Hakodesj, in een onverdeeld Jeruzalem, de bouw van de Derde Tempel beleven.”

Klik HIER voor de volledige tekst van de intreerede van Opperrabbijn Jacobs.
Klik HIER voor een tv-reportage van Omroep Gelderland. 

Reacties zijn gesloten.