In de file voor de 400e jaartijd van de Maharal

Op maandag 7 september (18 elloel) is het vierhonderd jaar geleden dat de Maharal overleed. Hij ligt begraven op de oude Joodse begraafplaats in Praag. Wie het graf op 18 elloel wil bezoeken, moet zich laten registreren bij de Joodse Gemeente in Praag.
De joodse begraafplaats in Praag is wereldberoemd. Een van de meest bezochte graven is dat van rabbi Juda Löw, de Maharal. Zijn sterfdag 400 jaar geleden valt dit jaar samen met dinsdag 7 september. De begraafplaats ligt overvol met graven en slechts een smal pad biedt de mogelijkheid om langs de grafvelden te lopen. Het graf van de Maharal ligt vlak tegen de muur van een van de omringende sjoels slechts gescheiden door een slechts enkele tientallen centimeters smal pad.

Registratie vooraf
Om de verwachte toeloop te reguleren, heeft de Joodse Gemeente van Praag aangekondigd dat alleen na registratie vooraf, het mogelijk is om de begraafplaats te bezoeken. Wie niet geregistreerd is, loopt grote kans geen toegang te krijgen, waarschuwt Opperrabbijn Karol Efraim Sidon van Tsjechië. Ook dringt hij er op aan dat geregistreerde bezoekers niet langer dan 25 minuten bij het graf van de Maharal blijven.
De registratie vindt online plaats. Door daar te klikken kan men een voucher uitprinten.

Gesloten op 7 september
De begraafplaats is voor reguliere bezoekers, zonder te zijn geregistreerd, op 7 september gesloten. Op 6 september kan er toegang worden verleend van 18.00 uur tot 18.23 uur en op 8 september van 5.19 uur tot 9.00 uur. Op deze dagen zullen de straten rond de begraafplaats voor verkeer gesloten zijn.

Het bouwwerkje - ohel - op het graf van de Maharal van Praag, vlak tegen een muur, op de Joodse begraafplaats in de binnenstad van Praag.

Reacties zijn gesloten.