Antiek responsawerk Rotterdamse opperrabbijn herdrukt

Het boek Pnee Arjeh van de Rotterdamse opperrabbijn Arjeh Leib Breslau is na bijna 220 jaar herdrukt.

Rabbi Arje Leib Breslau, (geb. 1741-overl. 1809) is de schrijver van het responsawerk Pné Arjé dat in 1790 werd gepubliceerd. Volgende maand verschijnt een nieuwe editie van het 18e eeuwse halachische werk. De voormalige rabbijn van Den Haag, Pinchas A. Meijers, is de bezorger van de bijzondere heruitgave.

Het geheel nieuw gezette werk wordt gecompleteerd met een twintig pagina’s tellende biografie over de auteur. Bij zijn werk heeft Meijers de assistentie gehad van Daniel Potaznik, een nazaat van opperrabbijn Breslau.


Deel één

Een opmerkelijk verschil met de orignele uitgave is het ontbreken op het titelblad van de aanduiding ‘Chellek risjon – deel één’. Breslau had bij de verschijning van zijn boek kennelijk de intentie om een vervolg te geven aan zijn publicatie uit 1790. Zijn manuscripten zijn nog 150 jaar bewaard gebleven in het Rotterdamse beth hamidrasj Ets Chajiem. Bij het bombardement op Rotterdam is een deel ervan met andere waardevolle documenten en boeken verloren gegaan.

Vorst
Opmerkelijk is voorts dat de latere opperrabbijn van Rotterdam, Levi Vorst, en diens zoon rabbijn Ies Vorst en kleinzoon Jehoeda Vorst, de huidige rabbijn in Rotterdam, aan de illustere geleerde gelieerd zijn.
Joseph David van Gelder had een zoon Isac Joseph van Gelder, de vader van rebbe Jossel van Leeuwarden, de grootvader van de geliefde rabbijn Izak van Gelder van Den Haag en de betovergrootvader van rabbijn I. Vorst.
Een andere zoon van Joseph David van Gelder was getrouwd met Bertha Abraham Loewenstamm, een kleindochter van de Pnee Arjeh.

Reacties zijn gesloten.