In de rij voor de sjoel

Afgelopen weekend was het open monumentendag. In Amersfoort was de belangstelling voor de sjoel en de ruim 300 jaar oude begraafplaats gisteren immens. Het aantal bezoekers oversteeg weer alle verwachtingen: meer dan 800 mensen. De sjoel was afgeladen en mensen moesten geweigerd worden en wachten tot de volgende ronde.
 
Franklin de Liever, secretaris NIG Amersfoort, geeft uitleg op de Joodse begraafplaats.De Joodse Gemeente Amersfoort had er voor gezorgd dat er leden van de NIG rondleidingen gaven. In sjoel werden rondleidingen georganiseerd van telkens een uur. In zes sessies vertelden de vrijwilligers van de NIG Amersfoort over de geschiedenis van de bijna 300 jaar oude sjoel en uiteraard ook over de riten en symbolen binnen het NIK Jodendom.
Er was door twee leden van de Joodse Gemeente, Nechamah Mayer en Ahoeva van Praag, een speciaal klein boekje ontworpen met informatie en foto’s over de sjoel dat aangeschaft kon worden.

Er werd ook een rondleiding gegeven op de Joodse begraafplaats Bloemendalsepoort, welke ook veel belangstellenden trok. Op de oude begraafplaats aan de Bloemendalsepoort kwamen ook honderden bezoekers, die de unieke kans benutten om deze historische plek te bezoeken.

De rondleidingen werden onder meer verzorgd door mevrouw Blouma Jacobs, echtgenote van de opperrabbijn, door de voorzitter en secretaris van de Joodse Gemeente Amersfoort, Hans Joosten en Franklin de Liever en hun echtgenotes, en door Mia Hirsch, Jolande Drop en Nicolienne Wolf.

In Enschede was de sjoel een van de vele gebouwen die speciaal open was gesteld voor het publiek.

Opmerkelijk was de Open Monumentendag in Naaldwijk. Daar waren, zo meldt Harry Groenewegen van het Genootschap Oud Westland, voor het eerst in 90 jaar Joodse gezangen te horen in de voormalige synagoge, uitgevoerd door Gerard en Lia Bal, Nurit van den Ende en Marjorie Litjens.

Reacties zijn gesloten.