Nieuw: DVD-box ‘Herinneringen aan Joods Nederland’

Van de Joodse gemeenschap in Nederland is prachtig filmmateriaal bewaard gebleven. René Kok, beeldresearcher bij het NIOD, verzamelde deze beelden en stelde de dvd-box ‘Herinneringen aan Joods Nederland’ samen. De dvd-box is voorzien van een boekje met toelichting en achtergronden.  
Tussen de Wereldoorlogen was de Joodse gemeenschap in Nederland volledig geïntegreerd in de samenleving, weliswaar met eigen tradities en leefgewoonten. Joodse artiesten als Louis Davids, zijn zus ‘Heintje’ en Sylvain Poons droegen de Joodse cultuur uit. In enkele grote steden waren typisch Joodse wijken.
De DVD-box bevat ondermeer de prachtige filmdocumentaire ‘Sjabbos’ uit 1932, die een sfeerschets geeft van de Amsterdamse Jodenbuurt aan het begin van de sabbat op vrijdagavond. De prachtige beelden die regisseur G.J. Teunissen in samenwerking met illustrator Jo Spier maakte, zijn in 1941 misbruikt voor de Nederlandse versie van de beruchte Duitse antisemitische film De Eeuwige Jood.

Vanaf 1933 zochten tienduizenden Duitse Joden hun toevlucht in Nederland uit angst voor Hitlers nationaal-socialisme. Veel vluchtelingen werden aan de grens als ‘ongewenst vreemdeling’ teruggezonden. Diverse Nederlandse politieke, kerkelijke en particuliere organisaties trok zich het lot van deze vluchtelingen wel aan en ijverde voor een goede opvang. De amateurfilms van Max Peerenboom geven een inkijkje in het Joodse familieleven tussen 1935 en 1941.

De vervolging tijdens de Duitse bezetting van Nederland sloeg de Joodse gemeenschap uiteen. Aangrijpend zijn de opnames van het huwelijk van Jim de Zwarte en Roza Wertheim in de Amsterdamse Nieuwe Synagoge op 7 juni 1942. De beelden tonen het bruidspaar met Jodensterren op het trouwkostuum en ook de vele gasten dragen een ster. Een half jaar later is het echtpaar vermoord in Auschwitz. Anti-Joodse maatregelen mondden uit in transporten naar Kamp Westerbork en de vernietigingskampen. De indringende kampbeelden en opnames van het vertrek uit Westerbork, zijn voor het eerst integraal op dvd te zien.

Na de oorlog probeerden overlevenden van de kampen en de geredde onderduikers de Joodse gemeenschap weer op te bouwen. De oprichting van de eigen Joodse staat Israël bracht hoop en langzaam kwam het Joodse verenigingsleven weer op gang.

Deze DVD bevat unieke en indrukwekkende beelden, onder andere uit het wekelijkse Polygoon Journaal in de bioscopen.
Samengesteld door het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie. In samenwerking met het Instituut voor Beeld en Geluid en Tijdsbeeld Media.
Eerder verschenen in deze serie ‘Het Polygoon Journaal in de Tweede Wereldoorlog’, ‘Nederlands-Indië in de Tweede Wereldoorlog’ en ‘NSB – De Nationaal-Socialistische Beweging 1931-1945’. 

‘Herinneringen aan Joods Nederland’ – prijs: € 29,95 , uitgeverij Waanders.
Uitvoering: 2 DVDs in box speelduur ruim 150 minuten, Nederlands
ISBN: 9789040086205 

Reacties zijn gesloten.