Begraven in Vlissingen, voor het eerst sinds 1931

Voor het eerst sinds 1931 is er een begrafenis geweest op de Joodse begraafplaats aan de Vredenhoflaan in Vlissingen. Op sobere wijze, zoals het een joodse begrafenis betaamt, is gisteren in Vlissingen afscheid genomen van een bejaarde oorspronkelijk uit Rusland afkomstige vrouw: Tatiana Levina.
Het was de eerste begrafenis aan de Vredenburglaan sinds 1931. Na de oorlog waren in Vlissingen nog maar weinig joden die de oorlog hadden overleefd en dus was er nauwelijks behoefte aan joodse begraafplaatsen. Toch werd die in Vlissingen in 2005 weer opengesteld in aanwezigheid van rabbijn S. Evers. De plechtigheid werd gisteren geleid door rabbijn Shmuel Spiero. Behalve naaste familie, afkomstig uit Vlissingen en Israël, was een groot deel van de hechte Joodse Gemeente in Zeeland aanwezig.

Dat er in Vlissingen weer wordt begraven kenmerkt de opbloei van de Joodse Gemeente in Zeeland. Klein in omvang is er sprake van gestage ledengroei en een toename aan activiteiten. Dit is de verdienste van een groep enthousiaste (bestuurs)leden die er voor zorgt dat de Joodse Gemeente Zeeland op allerlei manieren aan de weg timmert.
Vorige maand was er een week vol activiteiten, in de sjoel, het stadhuis, de Joodse begraafplaats en op andere plaatsen in Middelburg. Iedere week komen de Zeeuwen bijeen op vrijdagavond en sjabbat en de monumenten (begraafplaatsen en synagoge) worden gerestaureerd en onderhouden. Binnenkort verschijnt er een boek over de geschiedenis van de Joden in Vlissingen, geschreven door 1 van de leden van de actieve Joodse Gemeente.

Reacties zijn gesloten.