Breda

De Joodse Gemeente Breda, beslaat het hele gebied van West-Brabant. Er is een actieve kehilla, gehuisvest in een mooie monumentale synagoge, met regelmatig diensten en een eigen bibliotheek. Uit Antwerpen komt al vele jaren Wolf Ollech om sjioeriem te geven. Verder geeft rabbijn Moshe Stiefel er Joodse les voor kinderen en joods onderwijs aan volwassenen. Breda heeft de enige Joodse bibliotheek tussen Amsterdam en Antwerpen.
Joodse bibliotheek tussen Amsterdam en Antwerpen
Ies Heertje, de drijvende kracht achter de bibliotheek in de Bredase synagoge, noemt het graag de enige Joodse bibliotheek tussen Amsterdam en Antwerpen. Behoudens Joodse boeken in universiteitsbibliotheken met een opleiding semitische talen of theologie (Leiden, Utrecht) heeft Heertje echt gelijk: de Joodse bibliotheek in Breda is de enige tussen Amsterdam en Antwerpen.

Heertje beheert op de voormalige vrouwengalerij een almaar uitdijende collectie boeken variërend van een hand vol in nieuwe fraaie banden gestoken oude rabbinica tot literatuur van Joodse schrijvers, boeken over geschiedenis van de Joden in Nederland en werken over onze religie of staat en land Israel. Het NIK kon de sifria van Breda met een flinke hoeveelheid door het NIK uitgegeven boeken verblijden.

De sifria in de Schoolstraat te Breda is iedere woensdagmiddag geopend voor het lezen en lenen van een boek, maar daarnaast ook voor een gezellige ontmoeting en een kop koffie.

Marga Minco
Rond 1940 woonde de schrijfster Marga Minco met haar ouders in Breda. Op zaterdag 4 mei 1940 liep Marga Minco met haar vader door Breda. Hij ging naar sjoel. Zijn dochter Marga vergezelde hem onderweg en ging aan het einde van de wandeling haar eigen weg. Minco schreef over die dag een toespraak ‘Een sprong in de tijd’. De toespraak werd door Jessica Voeten, de dochter van Marga Minco, uitgesproken bij de Nationale Dodenherdenking op 4 mei 2008 in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. De schrijfster zelf (88) was ziek.

Locaties die bij deze gemeente horen:
Breda, Bergen op Zoom, Chaam, Dinteloord en Prinsenland, Dongen, Etten-Leur, Fijnaart en Heijningen, Geertruidenberg, Gilze en Rijen, ‘s-Gravenmoer, Halsteren, Hoeven, Hooge en Lage Zwaluwe, Huijbergen, Klundert, Nieuw-Ginneken, Nieuw-Vossemeer, Oosterhout, Ossendrecht, Oud en Nieuw Gastel, Oudenbosch, Prinsenbeek, Putte, Raamsdonk, Rijsbergen, Roosendaal en Nispen, Rucphen, Standdaarbuiten, Steenbergen, Terheijden, Teteringen, Tholen, Waspik, Willemstad, Woensdrecht, Wouw, Zevenbergen, Zundert.

Lees ook: Breda viert sjoel jubileum

 

Reacties zijn gesloten.