Groningen

De Joodse Gemeente Groningen, ligt weliswaar geïsoleerd maar leeft volop. Er wordt regelmatig een activiteit georganiseerd door een enthousiast bestuur. De NIG Groningen is een actieve gemeente, met uiteenlopende activiteiten voor volwassenen en kinderen, en eens in de twee sjabbatochtend dienst in hun fraaie synagoge, die in de jaren ’80 opnieuw in gebruik is genomen en toen is voorzien van een modern door Piet Cohen ontworpen interieur.

Na afloop van de sjabbatochtend-dienst in de Groninger synagoge, die een tot twee keer per maand wordt gehouden, is er een gezellig samenzijn. Bij de kiddoesj worden de laatste nieuwtjes uitgewisseld.

De Joodse Gemeente Groningen houdt speciale studieavonden, waarin wordt ‘gelernt’ over de sjabbatdiensten en de desbetreffende parasja’s of een aanverwant onderwerp. Ook zijn er studie-bijeenkomsten met betrekking tot de Joodse feestdagen, die op laagdrempelige en aantrekkelijke wijze worden behandeld.

Welkomstfolder
De Nederlands-Israelitische Gemeente (NIG) Groningen heeft een nieuwe folder uitgegeven. Onder de titel `Beleef het mee’ en `Nieuwe leden zijn welkom’ wil de gemeente de eigen kring uitbreiden en vooral mensen bereiken die tot nu toe de weg naar de synagoge nog niet hebben bewandeld.

In de folder wordt gewezen op het feit, dat de deur naar de Joodse Gemeente Groningen open staat en het in stand houden van het Jodendom als allerhoogste waarde wordt beschouwd.
Om die instandhouding te kunnen waarborgen, wil de Joodse Gemeente in contact komen met nieuwe leden, die zich betrokken voelen bij het Jodendom.
Aangevoerd wordt, dat de Joodse religie een levenswijze is en dat dat het gehele jaar door tot uiting komt door in onderlinge verbondenheid sjabbat en de Hoge Feestdagen te vieren.
Daarbij staan traditie en voorschriften, riten, symbolen en gezelligheid centraal, zo is in de folder te lezen.

Ook wordt verteld dat de Joodse Gemeente het aangewezen adres is voor Joods onderwijs voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar, het leren van Hebreeuws, het volgen van cursussen over Joodse onderwerpen in het algemeen, een brith mila, choepa, bar- en bat-mitswa, begrafenis en pastoraal werk.
Voor het lidmaatschap wordt een kerkelijke belasting geheven. Voor studenten geldt een speciaal tarief.

Bekijk HIER een film over het leven van de op dat moment 100-jarige schilderes Sara Tromp-Frank, geboren in Groningen.

Bekijk HIER een film over het maken van een theaterproductie over Sophie ‘Fieke’ Asscher, jongste in het gezin van de jong overleden Groningse opperrabbijn Abraham Asscher en zijn vrouw en schrijfster Clara Asscher-Pinkhof.

Lees HIER: Groninger jubilea in sjoel gevierd.

De sjoel van Groningen heeft een Egyptische gastheer

Dag van het Jodendom: bisschoppen bezoeken synagogen

Locaties die bij deze gemeente horen:

Appingedam, Bedum, Bellingwedde, De Marne, Delfzijl, Eemsmond, Groningen, Grootegast, Haren, Hoogezand-Sappemeer, Leek, Loppersum, Marum, Menterwolde, Pekela, Reiderland, Scheemda, Slochteren, Stadskanaal, Ten Boer, Veendam, Vlagtwedde, Winschoten, Winsum, Zuidhorn.

Reacties zijn gesloten.