Haarlem, Noord-Holland NoordWest

De Joodse Gemeente Noord-Holland NoordWest behoort tot een van de meest actieve kehillot. Er is wekelijks sjoeldienst en sinds 2007 ook regelmatig op zondagochtend. Verder zijn er Joodse lessen voor de jeugd, en leerbijeenkomsten voor volwassenen. In de zomer een week lang een kinderdagkamp en door het jaar heen een flink aantal gezellige sociale en culturele activiteiten voor jong en oud. Regelmatig verschijnt het blad Chadasjot dat de gemeenteleden informeert en rapporteert over het wel en wee binnen de Haarlemse kehilla.
Rabbijn Shmuel Spiero is met zijn vrouw de drijvende geestelijke kracht in Noord-Holland NoordWest. Een gebied dat loopt vanaf de bollenstreek, Kennemerland en de Zaanstreek, tot Den Helder in de Noordkop inclusief het eiland Texel.

Sinds 2013 is de Joodse Gemeente gevestigd in Heemstede. In Haarlem was een kantoorvilla de locatie sinds kort na de oorlog; ook in Heemstede is het opnieuw niet een als sjoel gebouwd maar wel voor deze functie uitstekend geschikt gemaakt gebouw.

Haarlem heeft voor de oorlog twee illustere rabbijnen gekend: S.Ph. de Vries Mzn en Philip Frank. De Vries schreef in wekelijkse afleveringen voor de Oprechte Haerlemsche Courant (tegenwoordig: Haarlems Dagblad geheten) over Joodse Riten en Symbolen, dat later ook onder die titel in boekvorm verscheen en een nog steeds populaire introductie tot het het Jodendom vormt. HIER te bestellen.
De Vries werd opgevolgd door opperrabbijn Frank. Hij was de eerste en naar later bleek enige eigen opperrabbijn van Noord-Holland. Tot diens benoeming was de opperrabbijn van Amsterdam ook de oppergeestelijke in deze provincie. Frank werd uit represaille door de Duitsers gefusilleerd. En met hem twee vooraanstaande Joodse Haarlemmers, Drilsma en Chapon, en nog zeven andere Haarlemmers.

 

Locaties die bij deze gemeente horen:
Haarlem, Overveen, Haarlemmermeer, Heemstede, Aerdenhout, Bennebroek, Beverwijk, Bloemendaal, Spaarnwoude-Haarlemmerliede, Zandvoort, Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Hoorn, Medemblik, Enkhuizen, Stedebroec, Limmen, Den Helder, Callantsoog, Texel, Wieringen, Wieringermeer
Zaanstad, Waterland, Purmerend, Uitgeest, Oostzaan, Beemster.

Reacties zijn gesloten.