Leiden

De Joodse Gemeente Leiden is een actieve kehilla, met veel aandacht voor onderwijs en educatie. Nieuwe gezichten worden er gastvrij verwelkomd. En omdat Leiden een universiteitsstad is, kom je in de kehilla van Leiden ook heel wat buitenlandse gezichten tegen, of mensen die tijdelijk in Leiden werken of studeren. De Joodse Gemeente Leiden geeft lessen voor kinderen en de Joodse Gemeente heeft een studiecentrum. Het Joods Studiecentrum Leiden is gevestigd in de synagoge en geeft boeiende cursussen voor volwassenen op het terrein van Jodendom, Hebreeuws, Jiddisj, en Joodse religie en cultuur. Zowel voor beginners als voor gevorderden is er een samenhangend aanbod aan onderwijs.

Ook houdt de Joodse Gemeente Leiden regelmatig sjoeldiensten in de sfeervolle synagoge die dateert uit 1723. De synagoge werd in de Tweede Wereldoorlog door NSB-ers zwaar beschadigd en leeggeroofd. Pas in in 1947 werd het bedehuis weer gedeeltelijk hersteld en opnieuw in gebruik genomen. Nu worden er veel groepen ontvangen die er uitleg over het Jodendom krijgen.
De trots van Leiden vormt de collectie antieke parochot. Een parochet is het gordijn (voorhangsel) dat voor de kast hangt waar de Torarollen worden bewaard. Onder de titel Leidse parochot verscheen een prachtig uitgevoerd boek, dat bij de Joodse Gemeente Leiden verkrijgbaar is.

Naast de sjoel bevindt zich een Joods studentenhuis waar een aantal jongeren gedurende hun studie in Joodse sfeer kunnen wonen.
De Joodse Gemeente Leiden besteedt veel zorg aan haar erfgoed, waar naast de sjoel ook de begraafplaats in Katwijk toe wordt gerekend. Die is sinds 1758 in gebruik en in 2006 onderwerp van een grootscheepse restauratie geweest.

Lees ook:

Locaties die bij deze gemeente horen:
Leiden, Ter Aar, Alkemade, Alphen a/d Rijn, Benthuizen, Bodegraven, Boskoop, Hazerswoude, Hillegom, Katwijk, Koudekerk a/d Rijn, Leiderdorp, Leimuiden, Lisse, Nieuwkoop, Nieuwveen, Noordwijk, Noordwijkerhout, Oegstgeest, Rijnsaterwoude, Rijnsburg, Sassenheim, Valkenburg, Voorhout, Voorschoten, Warmond, Woubrugge, Zevenhoven, Zoeterwoude.

Reacties zijn gesloten.