Limburg

Sinds de komst van een rabbijn is Limburg, met Maastricht als middelpunt, een dynamische kehilla.

In de tijd van de Romeinen woonden er al Joden in Maastricht. De provincie had in de tweede helft van de 19e eeuw in de persoon van Louis Landsberg een eigen opperrabbijn die tot zijn dood in 1904 in Maastricht woonde. In 1907 werd de vacature ingevuld met de benoeming van Salomon Heertjes, maar deze was opperrabbijn van Noord-Brabant en Limburg en woonde in ‘s Hertogenbosch. Heertjes overleed in 1947.

Rabbijn Schapiro
Nu is het rabbijn Yacov Schapiro die sinds de start van de 21e eeuw in Maastricht woont. Er is wekelijks sjoel, er zijn joodse lessen voor kinderen en volwassenen, en er zijn jeugdactiviteiten door het jaar en een dagkamp in de zomer. Joodse feestdagen worden gezamenlijk gevierd en voor kleuters is er ook door de weeks joods onderwijs en opvang.

Hoog hotel
Met een groots feest en het aansteken van  een dito chanoekia op het dak van een hoog hotel wordt er jaarlijks Chanoeka gevierd in Maastricht. De activiteiten van de Joodse Gemeente Limburg trekken ook geinteresseerden van over de grens, uit Luik en Aken.

Tot bloei
Voor het eerst sinds vele, vele jaren heeft de Limburgse provinciehoofdstad weer een rabbijnenechtpaar. Schapiro is er succesvol, hij is er in geslaagd Joods leven tot bloei te brengen op een plaats waar tot dan bijvoorbeeld eigenlijk maar twee keer paar een sjoeldienst was: op de Hoge Feestdagen en op Poeriem. En dat laatste omdat de Maastrichtse kunstbeurs TEFAF vrijwel altijd samenvalt met Poeriem en een van de standhouders in staat is vlot de megilla voor te lezen.

Inwijding sefer Tora
Met de komst van rabbijn Schapiro is het Jodendom in Maastricht weer gaan leven. De inwijding van een sefer Tora in september 2007 vormt wat dit betreft de kroon op het werk dat de rabbijn met het bestuur van de NIHS Limburg hebben verricht. De Torarrol werd gerestaureerd. Het betreft een onlangs per toeval ontdekte rol in de archieven van de Joodse Gemeente in Maastricht. Deze Torarol werd door de nabestaanden van een in de Tweede Wereldoorlog gesneuvelde Joodse soldaat van het Amerikaanse leger, ter nagedachtenis geschonken aan de NIHS. Na de restauratie heeft de rol een plaatsje gekregen in het Aron Kodesj aan de Maastrichtse Capucijnengang. Voor de leden en toegestroomde belangstellenden was het een bijzonder moment. Iedereen van boven de bar mitswa-leeftijd mocht een van de laatste letters schrijven in het sefer Tora.

Talmoed
Nog een voorbeeld van bijzonder toegenomen Joods leven in Maastricht: in november werd gevierd dat het eerste Talmoed-tractaat Berachot in twee jaar tijd is uitgeleerd. Een paar maanden eerder vierde Leeuwarden dat het Berachot had uitgeleerd, een bijzondere prestatie in de mediene. Dit maal gebeurt het, opnieuw in de mediene, maar dan in het meest zuidelijke deel van ons land.

Kinderen in sjoel
Maastricht heeft inmiddels wekelijks sjoeldiensten en heeft niet alleen een rabbijn die daar in kan voorgaan, ook enkele kehilla-leden zijn inmiddels getrained om de diensten te leiden. Het aantal kosjere huishoudens is toegenomen en er zijn
wekelijks Joodse lessen voor  kinderen en volwassenen. Tijdens de sjoeldiensten krijgen kinderen extra aandacht gedurende de Kind in sjoel-diensten aan de hand van door de NIK afdeling Onderwijs vervaardigd materiaal.

Leien dakje?
Gaat alles goed en van een leien dakje in onze meest zuidelijke kehilla? Nee, één ding niet. Het gebouw vertoont een grotere mate aan slijtage dan voorheen. Het bestuur van de NIHS Limburg neemt het voor lief.Want de slijtage is logisch, door het intensieve gebruik. Vroeger stond de sjoel het merendeel van de dagen leeg. Nu is er bijna geen dag dat de sjoel van Maastricht niet wordt benut.

Lees ook:
18e eeuwse resten worden herbegraven.

Pauselijke onderscheiding voor Limburgse Joodse Gemeente bestuurder

Locaties die bij deze gemeente horen:
Beek, Beesel, Bergen, Brunssum, Echt-Susteren, Eijsden, Gennep, Gulpen-Wittem, Heerlen, Horst aan de Maas, Kerkrade, Landgraaf, Leudal, Maasgouw, Maastricht, Margraten, Meerssen, Mook en Middelaar, Neder­weert, Nuth, Onderbanken, Peel en Maas, Roerdalen, Roer­mond, Schinnen, Simpelveld, Sittard-Geleen, Stein, Vaals, Valkenburg a/d Geul, Venlo, Venray, Voerendaal, Weert.

Reacties zijn gesloten.