Twente

Enschede vormt het centrum van Joods leven voor de Joodse bevolking van Twente en de Achterhoek. Met als parel in de kroon de naar hun eigen (niet onterechte) zeggen mooiste sjoel van Nederland, bekijk ook de website www.synagogeenschede.nl. Wat ooit in de volksmond Circus Menko werd genoemd is nu een van de best bezochte attracties van Enschede. De Joodse Gemeente Twente ontstond in 2006 uit een fusie tussen de kehillot Almelo, Hengelo en Enschede.

Enschede is het centrum van de activiteiten van de zeven JOON-gemeenten, de kehillot die samen het Joods Overleg Oost-Nederland vormen.
Er zijn wekelijks diensten in de Enschedese sjoel, onder leiding van rabbijn Eliyahoe Phillipson. In 2005 werd een nieuwe Torarol ingewijd.

De mooiste synagoge van West-Europa. Het rijksmonument aan de Prinsestraat met de grote koepels ziet er van buiten al bijzonder uit, van binnen is het nog veel mooier.
Glas in lood ramen, mozaïeken, Thora rollen. De synagoge van Enschede heeft het allemaal.

De architect De Bazel ontwierp het gebouw aan de Prinsestraat, omdat de oude synagoge aan de Achterstraat, thans Stadsgravenstraat, te klein was geworden. Het gebouw is gebouwd in 1927-1928 in opdracht van de Nederlands-Israëlitische Gemeente van Enschede.

Scholen en groepen kunnen afspraken maken voor een bezichtiging. Verder kan iedereen in principe elke zondag en woensdag tussen elf en vijf uur terecht voor een rondleiding. Ieder zondag is er een instaprondleiding om 14:00 uur. Voor meer data en activiteiten graag de website raadplegen www.synagogeenschede.nl.

De Joodse Omroep maakte een reportage over de inwijding van een nieuwe sefer Tora in Enschede. Uitzending gemist? Klik onderstaande verbinding.

Windows Mediaplayer

RealMedia

Dag van het Jodendom: bisschoppen bezoeken synagogen

Sjoel van Enschede behoort tot Grootste Museum van Nederland

Enschedese sjoel wint monumentenprijs
Philipson, nieuwe leidsman voor Oost-Nederland
Feestelijke Sjabbaton in het JOON
Er wordt geleerd in Enschede
De mooiste sjoel, voor Israelische opperrabbijn Metzger

Locaties die bij deze gemeente horen:

Almelo, Borne, Denekamp, Dinkelland, Enschede, Haaksbergen, Hardenberg, Hellendoorn, Hengelo, Hof van Twente, Losser, Oldenzaal, Rijssen, Tubbergen, Twenterand, Wierden.

Reacties zijn gesloten.