Zwolle

Middelpunt van Joods Zwolle is de sjoel aan de straat die is vernoemd naar de Zwolse opperrabbijn S.J.S. Hirsch. Hij overleed in de oorlog en werd op de Joodse begraafplaats in Zwolle begraven. De Joodse Gemeente Zwolle kende na de oorlog markante bestuursvoorzitters: Leo Marcus en Daan Stibbe.

De kinderen in Zwolle krijgen Joodse les van rabbijn Spiero uit Heemstede. In 2011 en 2012 was het feest in Zwolle: er werden twee jongens bar mitswa.
Er zijn regelmatig sjoeldiensten op sjabbat en ook op jomtov, met Chanoeka en Poeriem. De seder wordt gezamenlijk gevierd. Met het Genootschap Nederland-Israel worden activiteiten samen belegd.
Zwolle is een hechte, open en laagdrempelige gemeenschap. Bezoekers van de activiteiten komen uit de wijde omtrek, uit Harderwijk, Hattem, Ommen, … .

De sjoel herbergt een tentoonstelling die inclusief rondleiding te bezichtigen is.

De Zwolse synagoge werd in 1899 gebouwd om de grote joodse gemeenschap van Zwolle een religieus onderdak te kunnen bieden. Voor die tijd was de synagoge gevestigd in de Librije aan het Broerenkerkplein, waar tegenwoordig (2008) het vermaarde restaurant van Jonnie Boer is gevestigd.
De nieuwe synagoge is gevestigd in een laat negentiende eeuws gebouw dat voor dit doel werd ontworpen door architect F.C. Koch in ecclectische stijl. Opvallend aan het interieur is dat het éénbeukig schip wordt afgesloten aan de oostzijde door een absidiale ruimte waarin vijf vensters zijn uitgespaard. In deze absidiale ruimte bevindt zich de Aron Kodesj, die de bijzonderheid heeft dat hij van boven open is, waardoor het daglicht er via de vensters vrij invalt.
Na de Tweede Wereldoorlog was de synagoge veel te groot voor de kleine joodse gemeenschap. Het gebouw is in de jaren 1984-1989 grondig gerestaureerd en doet nog steeds dienst als synagoge, maar ook als cursusruimte, cultureel centrum en het biedt ruimte aan een tentoonstelling. De stichting Voortbestaan Synagoge Zwolle zet zich in voor beheer, onderhoud en activiteiten in het sjoelgebouw. De stichting Judaica Zwolle organiseert cursussen en jaarlijks de Opperrabbijn Hirsch-lezing. De bedoeling van deze lezing is de plaats en de betekenis van het jodendom in en voor de moderne wereld nader te belichten voor een publiek van joodse en niet-joodse belangstellenden.

Opmerkelijk: Zwolle is de enige Joodse Gemeente met koffieservies voorzien van een afbeelding van de sjoel.

Locaties die bij deze gemeente horen:
Zwolle, Dalfsen, Hattem, Kampen, Meppel, Ommen, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland.

Lees ook:

110 jaar Zwolse synagoge

Indrukwekkende medienesjoeldienst in Zwolle

Vijftien jaar Joodse tentoonstelling in Zwolse synagoge

Rabbijn Spiero viert op inspirerende wijze sjabbat in Zwolle

Bescheiden expositie Sobibor in Zwolse synagoge

 

 

Reacties zijn gesloten.