Onthulling monument Dovenshoa

Op zondag 17 oktober wordt om 14.00 uur in Amsterdam een monument onthuld ter nagedachtenis aan de joodse dove slachtoffers van het naziregime. De onthulling zal worden verricht door mevrouw Anna Vos-van Dam, enige Nederlandse dove overlevende van Auschwitz en mevrouw Hedy d’Ancona. Het herdenkingsgebed wordt uitgesproken door R. Evers, rabbijn van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Het monument wordt geplaatst aan het Hortusplantsoen tegenover de voormalige dovenschool J.C. Ammanschool – de huidige Academie voor Beeldende Vorming – waarvandaan joodse dove kinderen en leerkrachten zijn weggevoerd door de nazi’s. Het is wereldwijd het enige herdenkingsmonument voor Joodse dove slachtoffers in de publieke ruimte.

Het monument is – in opdracht van Stichting DovenShoah -, gemaakt door mevrouw Truus Menger, voormalig verzetsstrijdster en maker van meerdere oorlogsmonumenten, die verspreid staan door heel Nederland.
Gezien haar leeftijd, 87 jaar, is dit tevens haar laatste monument.

Het monument wordt geadopteerd door de Koninklijke Kentalis Scholengemeenschap Signis. Leerlingen van de dovenschool zullen jaarlijks bij de herdenkingen aanwezig zijn en in de lessen zal aandacht besteed worden aan de geschiedenis van Joodse doven.

Het Hortusplantsoen in de oude Jodenbuurt, is gelegen in de nabijheid van onder meer het Auschwitzmonument, het Joods Historisch Museum, de Portugese synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Verzetsmuseum.

Reacties zijn gesloten.