Historische stoelen terug in sjoel Middelburg

Twee antieke stoelen zijn weer terug in de synagoge in Middelburg. De stoelen zijn gesierd met de wapens van Nederland, van de stad Middelburg en van het Israëlitisch Kerkgenootschap. Waarschijnlijk werden ze vroeger gebruikt bij bijzondere plechtigheden, zoals een besnijdenis.

Dat de stoelen uit de sjoel in Middelburg komen staat wel vast. De combinatie van drie wapens op de rugleuning vormen daar een concrete aanwijzing voor. Naast het wapen van Nederland en dat van de stad Middelburg is er het derde wapen, van de leeuw die een schild met de davidster vasthoudt; het wapen dat bestemd was voor de Joodse Gemeenten in het hele land.
De synagoge werd bij de bevrijding in 1944 getroffen door een granaat en grotendeels verwoest. Waarschijnlijk zijn nadien de twee stoelen gestolen. In 1987 ontdekte het bestuur van de Stichting Synagoge Middelburg dat de stoelen de verwoesting hadden overleefd en in het bezit van een antiquair in Goes waren. Door gebrek aan financiële middelen kon de stichting de stoelen destijds niet kopen.
De stoelen kwamen kort geleden in handen van een andere antiquair. Via haar en het Zeeuws Veilinghuis zijn ze bij het bestuur van de Stichting Synagoge Middelburg terechtgekomen. De stoelen zijn vorige week gerestaureerd en krijgen weer een prominente plek in de synagoge, die gebruikt wordt door de Joodse Gemeente Zeeland voor sjoeldiensten en andere activiteiten.

Reacties zijn gesloten.