Rabbinaal advies over een rotonde

In Goes wordt een nieuwe rotonde aangelegd. Deze komt pal naast de Joodse begraafplaats te liggen. De gemeente Goes wil een hoek van de begraafplaats gebruiken.

Het plan was om een stalen platen diep in de grond te brengen ter ondersteuning van de schuin omhoog lopende grond onder de rotonde en dan dient men er in dat geval dus zeker van te zijn dat er in de ondergrond geen resten meer zijn.
Begraafplaatsen blijven in eigendom van het NIK. Dus is het de vraag of een strook mag worden afgestaan ten bate van het ondersteunen van het talud voor de rotonde. Mag het NIK, eigenaar van de begraafplaats dit stuk grond verkopen aan de gemeente?

Een onderzoek met grondradar liet geen bijzonderheden zien. Maar een grondradar is niet het juiste gereedschap om te bepalen of er oude graven in de grond liggen.  Op 13 mei vond een bezoek plaats door opperrabbijn Binyomin Jacobs, Jacques Gans, consulent begraafplaatsen van het NIK, en de archeoloog Leo Smole. Een medewerker van de gemeente Goes en bestuursleden van de Joodse Gemeente Zeeland waren ook aanwezig.
De begraafplaats werd omstreeks 1835 in gebruik genomen. De nieuwste graven dateren uit het begin van de 21e eeuw. Tot vlak naast de weg staan oude matsewot, grafstenen. Het is niet zeker dat er in het gebied waar de rotonde moet komen geen oude graven liggen. Binnenkort zullen rabbijn Jacobs en de heer Gans een advies uitbrengen over de kwestie. Door: Micha de Vries

Reacties zijn gesloten.