Stolpersteine en een Jizkor voor de grootouders van Jeroen Krabbé

Afgelopen zondag werd in de Jekerstraat een Stolpersteine (struikelstenen) ceremonie gehouden. Drie messing stenen werden gelegd voor de grootouders en tante van acteur/kunstenaar Jeroen Krabbé. Rabbijn Raphael Evers was op speciaal verzoek van Krabbé er bij aanwezig en sprak een Jizkor ter herinnering uit.

 

Jeroen Krabbé sprak na het plaatsen van de stenen de volgende woorden:

Vandaag , de 17e juni 2012, was het zover, de Struikelstenen voor mijn vermoorde familieleden werden geplaatst in de Jekerstaat 14 in Amsterdam.

Drie kleine monumentjes waarop de namen, geboorte- en stervensdata, werden door de Duitse Kunstenaar Gunter Demnig, bedenker van de Struikelstenen, persoonlijk in een tegel vastgezet.

Eigenlijk vreemd dat een grafmonument, een herdenkingsplek voor mensen die vermoord zijn zo’n impact kunnen hebben, hoe klein ze ook zijn.

Dat komt doordat het glimmende messing plaatje licht vangt en je doet stoppen, struikelen bijna als je door de straat loopt, ‘wat zijn dat?’, ‘wat betekent dat?’ vraag je je af.

Stolpersteine in de Jekerstraat te Amsterdam voor de grootouders en tante van Jeroen Krabbé

Als je dan leest ‘Vermoord in Sobibor’, of ‘Auschwitz’ dan doet je dat tenminste heel even stoppen en nadenken over die mensen…

Om de tekst goed te kunnen lezen moet je je voorover buigen en dat is precies waar het Gunter Demnig om gaat : Je buigt voor de vermoorde persoon, je toont je respect.

Het was een ontroerende plechtigheid; veel vrienden, kennissen en al mijn familie, ze waren aanwezig om hun respect te tonen.

Rabbijn Evers las de namen en sprak een Jizkor uit. Tranen vloeiden.

Maar ze zijn nu voor altijd terug in de straat, op de plek, waar ze ooit gelukkig waren, Jekerstraat 14 in Amsterdam-Zuid; Abraham Reiss, Kaatje Reiss-Bon en Elise Reiss, respectievelijk mijn grootvader, mijn grootmoeder en mijn tante.

Hun as is verwaaid maar hun naam leeft voort. En dat was de bedoeling.

Jeroen Krabbé

Reacties zijn gesloten.