Gebeden en vertroosting na aanslag in Bulgarije

Bij een aanslag op Israelische toeristen bij de Bulgaarse plaats Burgas zijn minstens zes doden en tientallen gewonden gevallen. Een bom ontplofte in een bus die net vanuit Israel gearriveerde luchtreizigers naar hun vakantieadres zou brengen.

In de sjoels van het Nederlands-Israëlitisch Kerkhenootschap wordt deze sjabbat een Jizkor (herdenkingsgebed) en een Mie Sjeberach (zegen-wens) uitgesproken. Dit gebeurt op initiatief van het Nederlands College voor Rabbinale Zaken dat de tekst voor beide gebeden heeft opgesteld. In hun begeleidend schrijven merken de rabbijnen Jacobs (voorzitter) en Evers (secretaris) van het NCRZ op:

De aanslag in Bulgarije heeft ons allen diep geraakt en zal ongetwijfeld een onderwerp van gesprek zijn in uw sjoel/gemeente. Het lijkt ons passend om daaraan ook in de sjoeldienst van aanstaande sjabbat aandacht te besteden in de vorm van een Jizkor voor de slachtoffers van de aanslag.
Innig hopen wij dat de periode van duisternis waarin we ons bevinden spoedig zal veranderen van treur in vreugde en dat 9 Aw, nog dit jaar, niet alleen met een enkele dag zal worden weggeduwd [Tisja Be’aw is omdat de datum dit jaar samenvalt met sjabbat 1 dag verdaagd – weggeduwd], maar dat 9 Aw voor eeuwig zal veranderen in een Jom Tov en wij allen de Derde Tempel in Jeruzalem zullen mogen aanschouwen.

De Permanente Commissie (Bestuur) van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap schreef een brief aan de Israelische ambassadeur waarin deelneming wordt betuigd in het verdriet om de doden en gewonden die de terreurdaad heeft veroorzaakt. NIK-voorzitter Jaap Hartog en NIK-secretaris Ruben Vis schreven aan ambassadeur Haim Divon:

We mourn the loss of innocent civilians who were aiming to just enjoy their free time, but not permitted by the enemy to enjoy their freedom. We hope and pray that the wounded will recover and can pick up their daily life as before but are afraid the impact of this attack will if not physically at least mentally last for long.

These attacks even more show that Israel not only has the right but even more so the duty to defend itself against those who intend to attack the Jewish state and the Jewish people.

May our prayers be accepted and may those evil-doers be judged by the Almighty, for the atrocities they are responsible for.

With hope and prayer for shalom and rest, we share in the pain and sorrow of the bereaved families and in the shock which went through all of us.

 

Reacties zijn gesloten.