Eten in de Soeka

Een tussendoortje of iets te drinken zou ook buiten de soeka mogen. Maar het is prijzenswaardig wanneer men wat men eet of drinkt uitsluitend in de soeka doet en niets daarbuiten. Strikt genomen is men alleen verplicht om maaltijden in de soeka te eten. Dus wanneer men een vaste maaltijd wil eten dan doet men dat in de soeka.
Wat is een vaste maaltijd?
Brood van een hoeveelheid groter dan een Kebeetsa (= de grootte van een ei, in Misjna-maat), en dat geldt zelfs voor koek en dergelijke. Daarom zal men niet iets buiten de soeka eten waarover de beracha ‘mezonot’ wordt gemaakt dat groter is dan de maat ‘Kebeetsa’. Ook iets dat gekookt is met één van de vijf graansoorten, meer is dan een eigrootte en als maaltijd gepland is, moet men in de soeka eten met de beracha leesjeev basoeka (eerst hamotsie dan leesjeev basoeka).

Maar vruchten mag men buiten de soeka eten, zelfs als men er veel van eet en zelfs als men het als een maaltijd beschouwt. Ook wijn of andere drank, en vlees of kaas mag men buiten de soeka eten, mits men die niet als „maaltijd” bestempelt.
Maar wanneer men wijn of een andere drank als vaste maaltijd drinkt of als men vlees of kaas als vaste maaltijd wil eten, dan moet men dat in de soeka doen (overigens zonder beracha leesjeev basoeka). Toch is het dan beter dat men eerst brood eet, zodat men de beracha kan zeggen.

Dit alles is halacha, maar wie streng is voor zichzelf, drinkt zelfs geen water buiten de soeka.

Reacties zijn gesloten.