Als één man achter Israel

Joods Nederland toonde zich solidair met de onder raketvuur lijdende Israelische bevolking. De grote zaal in het Joods Cultureel Centrum in Amsterdam was te klein om alle Israel-sympathisanten te herbergen.
Daar luisterden zij naar bevlogen toespraken van een zichtbaar ontroerde Israelische ambassadeur Chaim Divon en SGP Tweede Kamer-lid Kees van de Staaij. Hij verklaarde zijn aanwezigheid uit het feit dat zijn sympathie bij Israel ligt en dat de aanslag die zelfde middag op een bus in Tel Aviv hem had doen besluiten nu temidden van de joodse gemeenschap te willen zijn en zo zijn steun te willen betuigen.

Indrukwekkend was het vraaggesprek dat presentator Frits Barend had met de Nederlandse kinderarts in zuidelijk Israel Elisheva Ronen (Liesbeth Luurs). Zij heeft de zorg voor haar jonge patiënten, ook wanneer 34 keer per dag het luchtalarm af gaat. En als ze na haar werk naar huis rijdt, is dat met de luchtalarm berichtgeving op de radio aan en het raam open.

Jongeren van Haboniem en Bne Akiwa spraken twee mizmoriem (Psalmen) en een tefilla (gebed) uit. Leerlingen van Rosj Pina speelden muziek en begeleidden de zaal die als één man het Hatikwa zong. Veel indruk maakte de uitvoerige toespraak van schrijver/publicist/columnist Léon de Winter. Na hem sprak CJO-voorzitter Willem Koster. De aanwezigen konden geld doneren voor de bouw en renovatie van schuilkelders, een gezamenlijke inzameling van Collectieve Israel Actie en WIZO.
Dat Joods Nederland als één man achter Israel staat, is maar weer eens tot uitdrukking gekomen.

De oproep tot deze avond werd door een brede schakering Israel-bevriende joodse organisaties ondersteund die allemaal op de flyer waren vermeld.
Initiatief en organisatie van de avond waren in handen van Bne Akiwa, Collectieve Israel Actie, Joodse Gemeente Amsterdam en het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap.

Klik HIER voor een foto-impressie.

 

Reacties zijn gesloten.