NIK: Benedictus bruggenbouwer met het Jodendom

Het bestuur van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, organisatie van Joodse Gemeenten in Nederland, noemt de aftredende paus een bruggenbouwer op het terrein van de joods-christelijke relaties. Zijn eerste  daad als paus was de verzending van een brief aan de Joodse Gemeente van Rome.

Paus Benedictus XVI heeft in navolging van zijn directe voorganger Johannes Paulus II de staat Israel bezocht, nadat hij eerst een verootmoedigingsbezoek had gebracht aan Auschwitz. Daarmee, als Duitse paus, zijn besef van de betekenis van de Sjoa èn van de staat Israel accentuerend.

Paus Benedictus onderhield met de opperrabbijnen van Israel nauwe relaties. De onder zijn voorganger ingezette versterking van de banden met het joodse volk zijn onder het pontificaat van Benedictus verder verstevigd. Benedictus liet niet na om bij iedere buitenlandse reis ook de Joodse gemeenschap in dat land te bezoeken. De paus noemde bij een recente reis door Zuid-Amerika tegenover een Joodse delegatie, het Joodse volk, ‘partners en vrienden, zelfs hele goede vrienden’.

 

Reacties zijn gesloten.