Kindermonument Rotterdam onthuld

In Rotterdam is een speciaal monument onthuld voor de in de Tweede Wereldoorlog omgebrachte joodse kinderen. Het monument staat vlakbij de overgebleven muur van de loods waar Rotterdamse Joden in de oorlog bijeen werden gebracht om te worden afgevoerd naar Westerbork en de vernietigingskampen.

Kindermonument RotterdamTijdens de Tweede Wereldoorlog werden niet alleen volwassen Joodse Rotterdammers weggevoerd, maar ook Joodse kinderen in de leeftijd van één maand tot en met 12 jaar. Na de oorlog keerden 686 van hen niet meer terug. Om deze kinderen in herinnering te houden, is op 10 april het Kindermonument onthuld.

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam verrichtte de onthulling in aanwezigheid van 686 scholieren. Daaraan voorafgaand hield de Israelische ambassadeur Haim Divon een toespraak en hield de burgemeester, bijgestaan door Joodse kinderen, een beschouwing. Namens het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap was PC-voorzitter Jaap Hartog bij de onthulling van het monument aanwezig.

Op meer dan 50 Rotterdamse basisscholen is begonnen met een op het Kindermonument gebaseerd onderwijsprogramma. Het programma geeft leerkrachten van de deelnemende scholen niet alleen verhalen die betrekking hebben op de 686 Joodse kinderen, maar bevat ook lesmateriaal om met de leerlingen na te denken – niet alleen over het verleden, maar ook over de toekomst.

Het monument en het onderwijsprogramma zijn een initiatief van de speciaal hiertoe opgerichte stichting Joods Kindermonument.

Het Kindermonument is gelegen aan de Stieltjesstraat – Eva Cohenkade in het gebied Kop van Zuid. Om de Joodse kinderen een gezicht te geven staat er op de website van Stichting Joods Kindermonument – www.kindermonument.net – een namenlijst met daarin de leeftijden en de adressen van de kinderen vermeld.

Leerlingen van het Rotterdamse Wartburg College – locatie Guido de Brès – hielden eerder dit jaar een sponsorloop ten bate van het kindermonument. De 1.700 leerlingen zamelden het indrukwekkende bedrag van 20.500 euro in.
Het bestuur van het Kindermonument liet voor deze grote inzet bomen planten in het Kinderwoud in Goren, Israel als blijk van grote dank aan zowel de leerlingen als de school.

Reacties zijn gesloten.