Rabbijn Spiero viert op inspirerende wijze sjabbat in Zwolle

Sinds kort behoort de Joodse Gemeente Zwolle tot de kehillot die door rabbijn Shmuel Spiero worden ‘bediend’. Daarom bracht hij de laatste dag van augustus in Zwolle door. De rabbijn en het kehilla-bestuur waren na afloop bijzonder tevreden. En terecht.

Synagoge Zwolle exterieur tek Arie de Boer 1985

De Sjabbat begon op vrijdagavond met de kabbalat sjabbat dienst met veel input van de aanwezigen, gevolgd door de sfeervolle warme sjabbatmaaltijd. Ook na het bensjen bleef men tot laat ‘plakken’.

Sjabbatochtend was een flinke groep al vroeg aanwezig om eerst iets te leren en daarna raakte de sjoel vol voor de sjabbatochtenddienst. Daarop volgde een heerlijke lunch met aansluitend mincha en een sjioer, gevolgd door een inmiddels broodnodige rustpauze.
Maar men was al snel terug voor gezellig bijpraten. Rabbijn Spiero werd verrast door de grootte van de groep die rond half acht weer voor de prachtige sjoel stond en deelnam aan de Se’oeda Sjelisjiet met een interactieve sjioer voor het bensjen. Met nacht werd met minjan het avondgebed geoord en hawdala gemaakt voor de aanwezige dames en heren, om de sjabbat af te sluiten.

Rabbijn Spiero:

Ik heb echt genoten van de goede saamhorigheid tussen de aanwezigen met een Nederlandse achtergrond en de groep Israëliërs. De Nederlandse melodieën en de Israëlische Nigunim in sjoel en zemirot bij de maaltijden liepen zo in elkaar over. Ivriet en Nederlands door elkaar, het was allemaal mogelijk.

Bijna 50 mensen namen aan deze Sjabbaton deel.

Synagoge Zwolle interieurHet bestuur van de Joodse Gemeente Zwolle is niet minder tevreden en dankt rabbijn Spiero voor de inspirerende wijze waarop hij vorm heeft gegeven aan de Sjabbaton.

Op deze sjabbat maar ook al sinds hij aan Zwolle is verbonden eerder dit jaar, heeft rabbijn Spiero laten zien dat hij zich meer dan betrokken voelt bij het wel en wee van Zwolle, een van de kehillot die tot zijn pastorale verzorgingsgebied behoren.

Voorzitter Teyken van de Joodse Gemeente Zwolle:

Het is dat soort betrokkenheid waar wij allen naar smachten en hetgeen ons inspireert om nog meer te initiëren binnen de Kehilla.

Rabbijn Spiero heeft naast Zwolle ook Leeuwarden, Groningen en Drenthe onder zijn hoede. De eerste gezamenlijke activiteit is al achter de rug. Binnenkort volgt voor de noordelijke Joodse Gemeenten een Soekot-party in Groningen.

Reacties zijn gesloten.