Lesjeev basoeka en Sjehechianoe, wisselende volgordes

‘s Avonds bij de Kiddoesj wordt zowel de beracha Sjehechianoe als de beracha Leesjeev basoeka gezegd. In welke volgorde?

Nadat men ’s avonds teruggekeerd is uit sjoel, maakt men onmiddellijk kiddoesj in de soeka. Maar men maakt alleen  kiddoesj als het zeker nacht is.
Wanneer men met de kiddoesj de beracha leesjeev basoeka zegt, bedenkt men daarbij dat men zich met deze beracha bevrijdt voor deze maaltijd, en ook voor het eventueel slapen en voor al de andere bezigheden in de soeka, tot de kiddoesj van de volgende ochtend.

En wanneer men de beracha Sjèhèchianoe zegt, bedenkt men dat men Sjèhèchianoe voor het feest zegt en voor de soeka. Daarom zegt men op de eerste avond eerst de beracha leesjeev basoeka en daarna Sjèhèchianoe, zodat de beracha Sjèhèchianoe ook geldt voor de soeka. En op de tweede avond zegt men eerst Sjèhèchianoe en daarna leesjeev basoeka.

 

Reacties zijn gesloten.